RSS

You are here

Михајловићева: Београдски метро, вредан шест милијарди евра, највећи инфраструктурни пројекат у овом делу Европе

„Данас смо сведоци потписивања комерцијалног уговора за израду студије изводљивости за изградњу београдског метроа, којим реализујемо донацију владе Француске и започињемо реализацију највеће инфраструктурне инвестиције у овом делу Европе, вредне шест милијарди евра“, изјавила је потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

 

Она је, заједно са замеником градоначелника Београда Гораном Весићем и амбасадором Француске у Србији Жан-Луј Фалконијем, присуствовала потписивању уговора за израду пројектно-техничке домументације за пројекат изградње метроа између града Београда, ЈКП „Београдски метро“ и компаније „Ежис“.

 

Михајловићева је рекла да ће студија изводљивости бити готова за годину и по дана, када ће започети изградња метроа дугог 60 км, са 60 станица.

„Грађани и грађанке Србије сведоци су завршетка ранијих и отпочињања нових инфраструктурних пројеката. Један од њих, за сада финансијски најтежи, јесте модернизација брзе пруге Београд-Будимпешта. Београдски метро један је од најзахтевнијих пројеката којем приступамо и не би био могућ да нема добрих односа између Србије и Француске, захваљујући председницима Александру Вучићу и Емануелу Макрону. Овај пројекат захтева најбоље компаније и стабилну владу која ће га реализовати. У питању је инвестиција значајна за даљи развој наше земље, јер криза ће проћи, а економија и инвестиције морају да иду напред“, рекла је она.

 

Горан Весић захвалио је председнику Републике и потпредседници Владе на посвећености овом пројекту, рекавши да се на њега чека пола века.

„Корак по корак долазимо до жељеног циља. Крајем следеће године започеће изградња београдског метроа, захваљујући заједничкој сарадњи са Владом Србије. Говоримо о пројекту од националног значаја, чија реализација не би била могућа без подршке председника и Владе. Нема руководеће гарнитуре која није обећавала метро, али ова власт ће га завршити“, рекао је Весић.

 

Жан-Луј Фалкони истакао је да је београдски метро пример добре сарадње и снажних односа две државе и рекао да ће Влада Француске наставити да пружа финансијску, техничку и политичку подршку Србији.

„За Француску ово је један од највећих и најважнијих пројеката које ћемо спровести након посете председника Макрона Србији. Заједно, француски и српски експерти чиниће тим који ће реализовати ову инвестицију, уз огромну подршку Владе Србије и града Београда“, рекао је он.

 

Оливије Бовар, генерални директор „Ежиса“, рекао је да је ова компанија снажно посвећена успешној реализацији пројекта.

„Поносни смо што учествујемо у реализацији овако важног пројекта за Србију. Уверавам вас да ћемо дати све од себе да се он успешно спроведе, на добробит грађана Београда и Србије. Хвала Влади ваше земље на помоћи и подршци“, рекао је Бовар.