RSS

You are here

Михајловићева: Будимо одговорни и солидарни јер ће ово да потраје, транспорт је приоритет

“Јавно здравље грађана и грађанки Србије је на првом месту, паралелно бринемо и о привреди и дану после. Систем функционише, позивам све још једном на дисциплину, стрпљење и солидарност, да сви заједно допринесемо што мањем ширењу вируса, јер ова ситуација ће потрајати”, изјавила је јутрос потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

 

Гостујући у јутарњем дневнику РТС-а, Михајловићева је рекла да је њен приоритет да у време општих рестрикција у кретању функционише транспорт у и кроз Србију како би наши грађани били снабдевени свиме што је потребно.

 

"Теретни саобраћај на територији Србије функционише, отежано, али са сваким даном се бележи напредак. У току јучерашњег дана у Србију је ушло 3.507 камиона, од тога 1.500 за снабдевање наше земље, док их је пре три дана било само 900 укупно. У сталној сам комуникацији са свим колегама из региона како бисмо обезбедили да транспорт функционише, јер снабдевање грађана је од виталног интереса", истакла је Михајловићева.

 

Она је истакла да возачи камиона пролазе кроз све мере контроле, да возачи који су у транзиту кроз Србију имају 12 сати да изађу са наше територије, док наши возачи чим одвезу камион на истовар иду у изолацију до следећег путовања. Михајловићева је истакла и да су огромне гужве на границама када се ради о путничком саобраћају.

 

“Видели смо синоћ колону дугу 30 км на Батровцима. Молили смо недељама и председник Александар Вучић и Влада Србије наше грађане који живе у иностранству да се суздрже од путовања у овом периоду. Ми не можемо да им забранимо да уђу у своју земљу, али треба да знају да ће од 24 до 28 дана бити у карантину. С друге стране, странцима је улазак у нашу земљу забрањен”, изјавила је она.

 

Михајловићева је рекла и да је извршена рестрикција авио саобраћаја како би се ширење вируса свело на најмању могућу меру, док унутрашњи саобраћај у Србији функционише, али са изменама због увођења забране кретања од 20 до 5 часова.

 

"Евентуално укидање унутрашњег саабраћаја и обустава градских превоза биће одлука која ће се донети у складу са препорукама струке и кризног штаба“, додала је она.

 

Потпредседница Михајловић се осврнула и на грађевинарство и истакла да на седам градилишта у Србији ради око 2.700 радника.

 

“Препорука Министарства је да се ради на градилиштима која су на отвореном, уз поштовање свих мера безбедности. Морамо мислити и о дану после, а то значи да уз јавно здравље као највећи приоритет, водимо бригу паралелно и о привреди”, закључила је Михајловићева.