RSS

You are here

Михајловићева: Буџет за 2018. развојни, обезбеђује инвестиције за раст БДП-а и ново запошљавање

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас током расправе о Предлогу закона о буџету за 2018. годину да је буџет за идућу годину развојни и да предвиђа инвестиције које ће омогућити раст БДП-а и ново запошљавање.

 

Говорећи о стању у области грађевинарства, Михајловићева је рекла да Дуинг бизнис листу, на којој је Србија 10. на свету по издавању грађевинских дозвола, не прави Влада Србије, већ Светска банка, те да је Србија на тој листи за три године престигла 176 земаља, док је претходних година била међу последњима у глобалном рангирању.

 

“Грађевинарство Србије напредује захваљујући улагању у инфраструктуру и смањењу намета. И у предлогу измена закона о републичким административним таксама, о којем скупштина расправља, предложили смо додатно смањење такси, пре свега код употребних дозвола, и то за око шест одсто вредности радова. То ће донети више објеката са употребном дозволом и више инвестиција у грађевинарству”, рекла је Михајловићева.

 

Током расправе у парламенту, Михајловићева је оценила да је готово свака ставка у буџету за 2018. развојна, наводећи као пример велике инфраструктурне пројекте, али и инвестиције у области туризма.

 

“Пре пет година могли смо само да сањамо о приходу од туризма какав имамо данас, кад он износи више од милијарду евра. Тешко је разумети зашто неко критикује улагања у једну развојну делатност, кад све анализе говоре да у наредних пет година Србија може да увећа приходе на близу пет милијарди евра, што ће се и те како одразити и на нова запошљавања”, објаснила је Михајловићева.