RSS

You are here

Михајловићева: Да се више никада не понови да се ауто-пут гради 50 година

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да је од 2014. године изграђено око 320 километара ауто-путева и да је тиме Србија успела да врати транзитни саобраћај који ју је годинама заобилазио због незавршених ауто-путева.

 

Гостујући на ТВ 02, Михајловићева је рекла да је Србија ове године завршила комплетан друмски Коридор 10 и нагласила да се више никад неће десити да се један ауто-пут гради 50 година, јер то значи да је држава затворена у транспортном смислу.

 

“Tо је управо био случај све до пре неколико година, јер су практично радови и на јужном и на источном краку почели тек 2014, а од 2012. до 2014. смо се бавили препројектовањем и експропријацијама које нису биле урађене на време. Да смо којим случајем радили по пројектима које су нам оставили Борис Тадић, Милутин Мркоњић и Велимир Илић, данас не бисмо имали ни ауто-пут кроз Грделичку клисуру ни источни крак Коридора 10, или би се то што је урађено урушило за 10 дана”, рекла је Михајловићева.

 

Она је нагласила да “данас људи у Србији виде колико и како се ради и гради, а резултат тога је и Коридор 10, који ће служити свим грађанима, па и Тадићу, Илићу и Мркоњићу”.

 

Михајловићева је истакла да се последњих година, захваљујући пуштању нових деоница ауто-путева, повећао број возила која пролази кроз Србију, са 34 милиона возила колико је износило 2012. на скоро 60 милиона колико ће износити ове године. ”Данас се од севера до југа Србије, од Хоргоша до Прешева, путује око пет сати, а на пример од Београда до границе са Бугарском мање од три сата. Поред брзине путовања, ауто-пут значи и већу безбедност саобраћаја, али и оно што је нама најважније, а то је могућност да се Србија развија и људи остану да живе у својим местима, да не морају сви да долазе да живе у Београду или да одлазе ван Србије”, рекла је она.

 

Михајловићева је додала да Србија креће у изградњу шест нових ауто-путева, од којих су на два - Прељина-Пожега и Сремска Рача - Кузмин - већ почели радови, а до краја године очекује се да почну на још два. “Радови на Моравском коридору требало би да почну код Крушевца, а за ауто-пут и брзу саобраћајницу Рума-Шабац-Лозница 19. новембра потписаћемо комерцијални уговор и врло брзо почети са радовима. Идуће године отпочећемо радове и на првој деоници ауто-пута Ниш-Мердаре-Приштина, од Ниша до Плочника, а припремамо се и за реализацију потпуно новог пројекта, такозваног Шумадијског коридора, ”Вожд Карађорђе”, за који тек крећемо да радимо пројектно-техничку документацију”, навела је Михајловићева.