RSS

You are here

Михајловићева: До краја године до Бугарске и Македоније комплетно завршеним ауто-путем

„До краја ове године возићемо до Бугарске и Македоније завршеним Коридором 10. Најкасније до децембра имаћемо ауто-пут у пуном профилу и са комплетно опремљеним тунелима“, изјавила је потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, гостујући у јутарњем дневнику РТС-а.

 

Михајловићева је изјавила да у уторак креће асфалтирање на деоници Коридора 10 кроз Сићевачку клисуру.

„Поред завршетка Коридора 10, до краја године биће готова и деоница Коридора 11 од Обреновца до Прељине у дужини од 102 км, што је за Србију, посебно централну Србију и Шумадију, најважнији коридор“, рекла је Михајловићева.

 

Потпредседница Владе је додала да очекује да ће почетком јула у Софији бити потписан уговор о финансирању деонице ауто-пута од Прељине до Пожеге и да је то кључна деоница за повезивање са Босном и Херцеговином и Црном Гором.

„Најкасније у марту следеће године почеће радови на овој деоници. Рок за завршетак је две године. У међувремену, радићемо на припреми пројектно-техничке документације за деоницу од Пожеге до Бољара, која је веома скупа и кошта 40 милиона евра. Ипак, оно по чему се Србија данас разликује је што ми не потписујемо ниједан уговор а да претходно нисмо припремили документацију и решили експропријацију“, рекла је Михајловићева.

 

Она је додала да Србија креће и у изградњу ауто-пута Ниш-Мердаре-Приштина, деонице од Ниша до Плочника, за шта су обезбеђене гаранције у буџету, као и 200 милиона евра од Европске банке за обнову и развој и Европске инвестиционе банке.

 

Кад је реч о железници, Михајловићева је истакла да очекује потписивање комерцијалног уговора за трећу деоницу брзе пруге Београд-Будимпешта, од Новог Сада до Суботице, вредну 940 милиона евра.

„Сада се ради на првој деоници од Београда до Старе Пазове, коју изводи кинески партнер, и од Старе Пазове до Новог Сада, који финансирамо из руског кредита и где радове изводи РЖД у сарадњи са српским компанијама. У питању је врло живо градилиште, где радимо и тунел Чортановце који ћу сутра обићи. Очекујем да прве две деонице у наредне две године буду комплетно завршене, а да радови на трећој деоници почну до краја ове године“, рекла је Михајловићева.