RSS

You are here

Михајловићева: Добри политички односи са САД основ за нове инвестиције

„Споразум о сарадњи између Србије и САД у области инфраструктурних пројеката, који смо потписали прошле недеље, говори пре свега о другачијим политичким односима две земље. То за нас значи не само долазак нових инвестиција, већ и нових технологија, знања и начина управљања инвестицијама“, изјавила је данас потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

 

Она је, гостујући у јутарњем програму ТВ Прва, истакла да је у питању кровни, стратешки споразум између Србије и САД јер даје основу за долазак великих америчких компанија и њихово укључивање у  изградњу важних инфраструктурних пројеката.

 

„На пример, америчка компанија „Бехтел“ заинтересована је за изградњу Моравског коридора, очекујем да до краја године имамо конкретне договоре. Ово није први споразум тог типа, сличне имамо и са другим стратешким партнерима – Кином, Русијом, Азербејџаном“, рекла је она.

 

Михајловићева је појаснила да пре потписивања овако важних споразума свака држава треба да испуни низ стандарда, али и да споразум са САД није условљен питањем Косова, те да Србија треба да искористи свој положај.

 

„Времена су се променила, велике силе данас хоће да чују шта Србија има да каже. Србија жели да се повезује са другим државама, наш положај је наша ризница и треба да га искористимо у економске и привредне сврхе. Свакако да Београд и Приштина, Срби и Албанци треба да направе компромис како би дошли до решења на обострани интересе“, рекла је она.

 

Потпредседница Владе изјавила је да ће следеће недеље боравити у званичној посети НР Кини, као члан државне делегације коју предводи председник Србије Александар Вучић и да ће том приликом бити потписано више важних докумената.

 

„За нас су најважнији финасијски уговор за обилазницу око Београда и изградњу деонице ауто-пута од Прељине до Пожеге, где радови почињу 1. марта следеће године. Још један значајан пројекат са Кином је изградња брзе пруге Београд-Будимпешта, очекујем да за две године имамо готову деоницу од Београда до Новог Сада“, истакла је Михајловићева.