RSS

You are here

Михајловићева: Држава је уз своје раднике у комуналним делатностима  

"Моја порука свим запосленим радницима у комуналним делатностима, а има их више од 60.000, јесте да је држава уз њих, јер смо свесни значаја њиховог рада. Драго ми је да смо данас потписали анекс колективног уговора, тиме смо још један корак ближи стварању бољих услова за раднике у комуналним делатностима, који 24 сата брину о нама“, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, након потписивања Анекса IV посебног колективног уговора за јавна предузећа у комуналној делатности.

 

Михајловићева је подсетила да је 2015. године потписан посебан колективни уговор за предузећа у комуналној делатности, чиме је након више од 20 година ова област уређена.

„Радници у комуналној делатности су подједнако важни као и здравствени радници и важно је да смо овим анексом обезбедили да могу да примају 100 одсто зараде уколико се разболе од корона вируса. Надам се и да ћемо што пре доћи у ситуацију да анекс не примењујемо, да сви останемо живи и здрави и да се епидемија што пре заврши“, рекла је она.

 

Поред потпредседнице Владе, анекс уговора потписали су и Александар Радојевић, председник Синдиката запослених у комунално-стамбеној делатности Србије, и Милан Симић, председник гранског синдиката јавних саобраћајних и комуналних делатности “Независност”.

 

Алекандар Радојевић рекао је да су као синдикат на терену препознали да многа предузећа нису реаговала на прави начин у току епидемије, те да су на овај начин заштитили комуналну делатност и раднике.

„Овим анексом колективног уговора помогли смо да радници који су у изолацији или су заражени корона вирусом могу да се лече код куће, уз 100 одсто примања. Хвала ресорном министарству на разумевању и брзој реакцији“, изјавио је Радојевић.

 

Милан Симић је захвалио потпредседници Владе и Министарству на доброј сарадњи, што показује и овај анекс.

„Анализом коју смо спровели утврдили смо да поједини послодавци не поштују одлуке Владе у време епидемије. Овим доприносимо да запослени немају проблеме и да ако су у изолацији или су заражени, да се то испоштује. Важно је да уз запослене у здравству поштујемо и запослене у комуналним делатностима, који су сваки дан на улицама и раде“, рекао је Симић.