RSS

You are here

Михајловићева: Држава ће наставити да развија нишки аеродром

 Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, и градоначелник Ниша Дарко Булатовић потписали су данас уговор о преносу оснивачких права у јавном предузећу за аеродромске услуге “Аеродром Ниш”, којим држава преузима управљање нишким аеродромом.

 

“Аеродром Ниш од стратешког је значаја за Србију, као алтернативни аеродром београдском и резервни центар контроле летења из система SMATSA, захваљујући новом торњу контроле лета који ћемо изградити у Нишу. Преносом управљања на Владу Србије, биће омогућено нормално функционисање нишког аеродрома и обезбеђена средства за инвестиције које ће омогућити даљи развој нишког аеродрома, како би и у будућности био један од водећих у овом делу региона”, каже Михајловићева.

 

Она подсећа да је Влада Србије одлуку о преносу оснивачких права са ЈП “Аеродром Ниш” на Републику Србију донела након вишегодишњих молби Града Ниша и менаџмента аеродрома да помогне даљи рад и развој нишког аеродрома, с обзиром на то да Град Ниш, као власник аеродрома, не располаже неопходним финансијским средствима.

 

Република Србија је у претходне четири године помогла нишки аеродром са укупно 9,8 милиона евра, од чега је 3,6 милиона евра помоћ у новцу и опреми коју је Аеродром „Константин Велики“ добио од ваздухопловних предузећа и институција у власништву државе.

 

Број путника на нишком аеродрому у периоду 2014-2017. повећан је 248 пута, са 1.335 путника у 2014. на 331.582 у 2017, а превоз робе девет пута, са 284 тонe на 2.542 тонe.