RSS

You are here

Михајловићева: Дванаест нових авио-линија за бржи развој југа Србије

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да је циљ увођења 12 авио-линија од јавног интереса са нишког аеродрома бржи развој јужне и источне Србије кроз повезивање са привредним центрима у Европи.

 

“Линијама од јавног интереса повезаћемо 10 мање развијених округа у Србији са најразвијенијим деловима Немачке, Аустрије, Италије, али и са нашом дијаспором. Процењује се да у европским регијама које нове линије покривају живи око 1,2 милиона наших људи”, рекла је Михајловићева гостујући на ТВ Прва.

 

Она је рекла да се линије уводе у складу са Законом о ваздушном саобраћају, уредбом коју је Влада усвојила, да се превозилац бира на међународном тендеру и да је све урађено на најпрегледнији начин. “Свуда у Европи постоје линије од јавног интереса, у Француској има 30 линија од јавног интереса, у Хрватској 10”, навела је она, додајући да је за трошкове функционисања ових линија обезбеђено пет милиона евра у буџету.

 

Потпредседница Владе је напоменула да је реч о редовним линијама, а не о чартер летовима, као и да је нишки аеродром изабран као дестинација будући да не само Нишавски округ, него цео регион јужне и источне Србије, има просечан БДП на нивоу мањем од 75 одсто БДП-а Србије. 

 

Она је рекла да ће увођење ових линија утицати и на развој нишког аеродрома, који ће ове године имати око 380.000 путника, а наредне године се очекује да ће имати око 500.00 путника. “Најважнија ствар је да наши аеродроми испуњавају све услове по питању безбедности одвијања ваздушног саобраћаја, а сигурно да ће се увођењем нових линија и друге ствари и услуге аеродрома побољшавати”, додала је она.