RSS

You are here

Михајловићева: Две милијарде евра вредност инфраструктурних пројеката у Војводини

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да је вредност инфраструктурних пројеката који се реализују у Војводини готово две милијарде евра, само у области железнице, а да се у одржавање и рехабилитацију путева у Војводини улаже 20 милиона евра.

 

“У 2018. нас на пролеће oчекује пуштање железничког и друмског саобраћаја на Жежељевом мосту, потом и завршетак свих приступних саобраћајница. На прузи Београд-Будимпешта очекује нас наставак радова на две деонице, на којима је извођење већ почело, и потписивање комерцијалног уговора за трећу деоницу, од Новог Сада до Суботице. У јануару се расписује тендер за наставак радова на Ипсилон краку код Суботице, а кроз програм „Путева Србије“ обезбеђено је да практично нема дела Војводине у ком неће бити рађена рехабилитација или одржавање неког пута”, рекла је Михајловићева у изјави медијима након седнице Радне групе за праћење реализације инфраструктурних пројеката на територији АП Војводине.

 

Михајловићева је захвалила председнику покрајинске владе Игору Мировићу на доброј сарадњи у 2017. години и похвалила рад заједничког тела Владе Србије и Владе АП Војводине, које је формирано у фебруару ове године. “Показали смо да смо бржи и ефикаснији кад заједно доносимо одлуке и радимо заједно. Захваљујући томе, ове године спојен је Жежељев мост, имамо договор о приоритетима у одржавању путева у Војводини, као и у вези с одржавањем неколико пруга на територији Војводине, које ће финансирати локалне самоуправе, уз помоћ Владе Војводине. Такође, Министарство ће финансирати и идејно решење за трансформацију железничке пруге Петроварадин-Беочин у зелену стазу за пешаке и бициклисте”, додала је Михајловићева.

 

Председник покрајинске владе Игор Мировић рекао је да по први пут републичка, покрајинска влада, као и локалне самоуправе заједно договарају све приоритетне пројекте од националног и регионалног значаја, и да се заједничка радна група показала као добар механизам за координирање реализације инфраструктурних пројеката.

 

Мировић је најавио да ће у наредном периоду бити покренута процедура за израду планске документације за брзе саобраћајнице Нови Сад-Зрењанин и Зрењанин-Борча, такозваног Војвођанског П. “Банат има потребу за изградњом овакве брзе саобраћајнице, која ће бити додатни подстицај економском развоју овог дела Србије”, рекао је Мировић.

 

На данашњој седници било је речи и о пројектима прекограничне сарадње с Мађарском и Румунијом, као и пројектима у областима водоснабдевања, где су из програма са немачком развојном банком KfW већ завршене фабрике воде у Сомбору и Вршцу и уговорени нови пројекти који ће решити питање водоснабдевања у Кикинди и Врбасу.