RSS

You are here

Михајловићева: Економски споразум доноси инвестиције од близу четири милијарде долара  

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас у Врању да је економски споразум, потписан у Вашингтону прошле недеље, у погледу нових инвестиција вредан близу четири милијарде долара и да представља инвестициони бум за цео регион.

 

“Градимо ауто-пут Ниш-Мердаре-Приштина, за прву деоницу од Ниша до Плочника дугу 33 км тендер ће бити расписан крајем октобра или почетком новембра. За њу смо обезбедили 40 милиона евра бесповратних средстава од ЕУ, имамо потписан уговор са Европском инвестиционом банком на 100 милиона евра и ускоро ћемо потписати уговор са Европском банком за обнову и развој за остатак средстава. Упоредо, разговараћемо са Америчким фондом за развој о финансирању осталих деоница”, рекла је она.

 

Михајловићева је подсетила да Амерички фонд за развој, који је посетио Србију у фебруару, има могућност да инвестира ван САД 60 милијарди долара и да су заинтересовани да  пласирају новац у наш регион.

 

“На нама је да ту шансу искористимо јер нам је у интересу да градимо инфраструктуру. Овим економским споразумом размишља се о градњи још једног ауто-пута од Бујановца, преко Гњилана до Штрпца, као и градњи пруге преко Мердара до Приштине”, рекла је Михајловићева.