RSS

You are here

Михајловићева: Градимо нових 400 км ауто-путева

„До краја 2025. године Србија ће имати највише километара ауто-путева у региону, више и од Хрватске, са којом нас често пореде. Нови инвестициони циклус „Србија 2025“ вредан је 14 милијарди евра и односи се како на транспортну, тако и на комуналну, социјалну и енергетску инфраструктуру, што је услов да људи остану да живе у Србији“, изјавила је јутрос потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

 

Она је, гостујући у јутарњем програму ТВ Прва, истакла да Србија започиње изградњу 400 километара нових путева.

„У марту започињемо изградњу брзе саобраћајнице којом ћемо спојити Ваљево са „Милошем Великим“, почињемо и изградњу Фрушкогорског коридора вредну 600 милиона евра, завршићемо документацију за нови ауто-пут „Вожд Kарађорђе“, као и документацију за пругу Ниш-Прешево. Поред тога, кренуће и изградња брзе пруге од Новог Сада до Суботице, као и реконструкција барске пруге од Ваљева до границе са Црном Гором“, рекла је она.

 

Михајловићева је подсетила да се радови већ изводе на деоници „Милоша Великог“ од Чачка до Пожеге, као и на Моравском коридору, те да ће ове године бити завршена и документација за деоницу од Пожеге до Бољара.

„Сама документација за Пожега-Бољаре кошта 50 милиона евра, када се заврши разговараћемо о начинима финансирања, јер ће ова деоница оквирно коштати две милијарде евра. Такође, у наредне три године рехабилитоваћемо 5.000 регионалних и локалних путева“, изјавила је Михајловићева.

 

Потпредседница Владе истакла је да Србија, након 40 година, доста улаже у железнички саобраћај, те да ће се на јесен 2021. од Београда до Новог Сада брзим возом путовати 25 минута.