RSS

You are here

Михајловићева: Градимо прву брзу пругу у југоисточној Европи

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да ће модернизација железнице омогућити да Србија постане незаобилазна рута и у железничком саобраћају и да заједнички пројекти са Руским железницама доприносе том циљу. 

 

“Србија и Русија имају не само пријатељске односе, него и одличну економску сарадњу,  нарочито у области инфраструктуре. О томе говори и чињеница да заједно реализујемо највећи железнички пројекат у Европи, изградњу деонице од Старе Пазове до Новог Сада, која ће бити део прве брзе пруге у југоисточној Европи”, рекла је Михајловићева за РТС.

 

Она је нагласила да је за Србију важно да модернизује комплетан железнички Коридор 10 и да се боље повеже ка југу и са Северном Македонијом и Грчком.

 

“Припремамо и нове пројекте које ћемо радити са Руским железницама. Идуће године почеће изградња новог диспечерског центра на железници, а наредних месеци радиће се и пројектна документација за наставак реконструкције барске пруге, од Ваљева до границе са Црном Гором, где очекујемо да почнемо радове 2021. године”, рекла је она.

 

Михајловићева и председник Србије Александар Вучић обишли су данас градилиште вијадукта  Чортановци,  на деоници Стара Пазова - Нови Сад, а обиласку су присуствовали и покрајински премијер Игор Мировић и амбасадор Руске Федерације у Србији, Александар Боцан-Харченко.

 

Радове на модернизацији и изградњи двоколосечне пруге Стара Пазова – Нови Сад, укључујући и изградњу тунела и вијадукта Чортановци, изводи руска компанија „РЖД интернешенел“, а пројекат се финансира из руског кредита за модернизацију српских железница.

 

Тунел и вијадукт Чортановци једно су од највећих инвестиционих и инфраструктурних градилишта у овом делу Европе. Вијадукт ће бити дужине 2,9 километара и носиће га 59 стубова, од којих ће највиши бити 28 метара. Поред вијадукта, на овој деоници граде се две тунелске цеви, свака са по једним колосеком, дужине од по 1,2 километра.

 

Радови на изградњи вијадукта и тунела Чортановци почели су 11. августа 2017. Рок за завршетак радова је 52 месеца, а вредност посла је 337,6 милиона долара.