RSS

You are here

Михајловићева: Градићемо ауто-пут од Београда до Зрењанина и од Зрењанина до Новог Сада

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписала је данас са директором кинеске компаније „Шандонг“ Џанг Ђенчаом Меморандум о разумевању о изради планске и техничке документације за пројекат изградње ауто-пута Београд-Зрењанин и Зрењанин - Нови Сад. Потписивању меморандума присуствовала је и амбасадорка НР Kине у Србији Чен Бо.

 

Михајловићева је том приликом истакла да је ово први и важан корак у реализацији пројекта чија је вредност близу 600 милиона евра, те додала да су односи Србије и НР Kине одлични.

„О овом ауто-путу се много говорило претходних година, ми ћемо најпре уредити планску и техничку документацију за деоницу дугу близу 110 километара, а упоредо ћемо са Министарством финансија радити на обезбеђивању финансијских ресурса и потом потписати и комерцијални уговор.  Наше две земље имају посебну и више него добру сарадњу, која се пре свега огледа у односима два председника, Александра Вучића и Си Ђинпинга. Неколико кинеских компанија ради у Србији и своје послове завршавају на време, у складу са уговореном динамиком“, рекла је она.

 

Директор компаније „Шандонг“ Џанг Ђенчао захвалио је председнику Србије Александру Вучићу и потпредседници Владе на поверењу и подршци, рекавши да је ово четврти пројекат који ова кинеска компанија реализује у Србији и да ће својим радом допринети пријатељству две земље, али и економском развоју Србије.

„Захваљујући заједничким напорима, предали смо народу Србије висококвалитетан ауто-пут „Милош Велики“ на коришћење. Почаствовани смо што опет имамо могућност да сарађујемо и овом приликом обећавам да нећемо изневерити ваше поверење ни када је у питању пројекат изградње ауто-пута од Београда до Зрењанина и Зрењанина до Новог Сада “, рекао је Ђенчао.

 

Амбасадорка НР Kине у Србији Чен Бо истакла је да је инфраструктура једна од најважнијих области сарадње две земље, те подсетила да су у 2019. години постигнути велики резултати.

„Kинеске компаније изградиле су неколико деоница ауто-пута „Милош Велики“, а данашње потписивање овог меморандума знак је новог почетка и нових пројеката које ћемо заједно реализовати. Верујем да ћемо у овој години имати још квалитетнију сарадњу, хвала потпредседници Михајловић на подршци и помоћи“, рекла је она.