RSS

You are here

Михајловићева: Градња метроа у Београду највећи инфраструктурни пројекат у региону

 Потпредседница Владе Србије и председница Радне групе за реализацију пројекта изградње београдског метроа, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да је градња метроа у Боеграду “највећи и финансијски најзахтевнији инфраструктурни пројекат у региону, вредан више од четири милијарде евра”.

 

Потпредседница Владе је на другој седници  радне групе, на којој је француска компанија “Ежис” представила претходну студију оправданости и предлог две линије метроа, рекла да је београдски метро пројекат од највећег значаја за Београд, али и од интереса за Републику Србију, због чега је најважнији задатак изабрати оптималан начин финансирања овог пројекта.

 

“Питање свих питања је модел финансирања овог пројекта, структура трошкова, као и коначна цена, и зато се Влада укључила, јер Град Београд не може сам да изнесе овај пројекат. Финансирање ће бити главна тема разговора на нашој радној групи, у коју је укључен и министар финансија Синиша Мали”, рекла је Михајловићева.

 

Радна група је на данашњој седници донела одлуку да се претходна студија оправданости са генералним пројектом, коју је урадила фирма “Ежис”, упути Републичкој ревизионој комисији, као и да се изабере финансијски саветник који ће за Владину радну групу урадити финансијску и економску анализу пројекта изградње београдског метроа. Такође, наложено је Граду Београду да радној групи достави све одлуке које су до сада донете у вези са овим пројектом.

 

Поред Михајловићеве, министра Малог и осталих чланова, састанку радне групе присуствовали су и градоначелник Београда Зоран Радојичић, представници кинеске компаније “Пауер Чајна” и француске компаније “Ежис”.

 

На састанку су представљене линија 1 метроа, која би ишла од Железника до Миријева (дужине 21,3 км), чија је процењена вредност 2,33 милијарде евра, и линија 2 од Земуна до Миријева (дужине 19,2 км), чија је процењена вредност 2,07 милијарди евра. Према овом предлогу, укрштање ових линија предвиђено је на Савском тргу, код зграде некадашње Главне железничке станице.