RSS

You are here

Михајловићева: Градња „Моравског коридора“ је инвестиција у будућност Србије и њених грађана

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписала је данас, у присуству председника Србије Александра Вучића, Комерцијални уговор за изградњу ауто-пута Е-761, деоница Појате-Прељина (“Моравски коридор”).

 

Поред потпредседнице Михајловић, комерцијални уговор потписали су, у име конзорцијума “Бехтел-Енка”, који је Влада Србије, на основу спроведеног јавног позива изабрала за стратешког партнера за реализацију овог пројекта, Majкл Вилкинсон, потпредседник “Бехтела” и директор за област инфраструктуре за Европу, и председник компаније “Енка” Мехмет Тара.

 

“Изградња ауто-пута „Моравски коридор“ представља економски интерес Србије не само због тога што ће повезати више од пола милона грађана који живе на овом простору, већ зато што ће бити веза за више од 20.000 малих и средњих предузећа са најважнијим саобраћајницама: Коридором 10 који нас повезује са Бугарском и Северном Македонијом и ауто-путем „Милош Велики“ који води ка Црној Гори и Босни и Херцеговини. Градња овог ауто-пута је инвестиција у будућност Србије и њених грађана“, рекла је Михајловићева.

 

Она је истакла да је стратешки интерес Србије да са једном од највећих грађевинских компанија на свету, америчким “Бехтелом“, градимо саобраћајницу која ће повезати сва већа места у централној Србији, укључујући Чачак, Краљево, Врњачку Бању, Трстеник и Крушевац. “Овај ауто-пут испуњаваће највише стандарде како у грађевинарству, тако и у телекомуникацијама и безбедности саобраћаја”, додала је она.

 

“Очекујем од компанијe „Бехтел“ и њеног партнера, турске компаније „Енка“, да „Моравски коридор“ изграде у року и по најновијим стандардима, да бисмо добили квалитетан и безбедан ауто-пут. Такође је важно да предузећа из Србије, са којима ће заједно радити, упознају са најновијим технологијама које се користе у изградњи ауто-путева”, рекла је Михајловићева.

 

Потписивању су присуствовали и амбасадор САД у Републици Србији, Ентони Годфри, амбасадор Републике Турске Танжу Билгич и амбасадорка Велике Британије Шан Меклауд.

 

Комерцијалним уговором договорена је цена изградње 112,3 км ауто-пута од 745 милиона евра. Предвиђени су и додатни радови и директни и индиректни материјални трошкови од 20 одсто.

 

Уговором је предвиђено да за две године Крушевац ауто-путем буде повезан са Коридором 10, за мање од три године да се Краљево и Чачак ауто-путем повежу са “Милошем Великим”, а да комплетан пројекат буде завршен за четири године.

 

Ауто-пут Појате-Прељина градиће се у дужини од 112,3 километра и састојаће се из три деонице: Појате–Крушевац, дужине 27,83 км, Крушевац–Адрани, дужине 53,88 км и Адрани–Прељина, дужине 30,66 км.

 

Током изградње овог ауто-пута, који се гради за максималну дозвољену брзину од 130 километара на час, биће изграђено укупно 11 петљи и 130 осталих објеката, од чега 71 мост, 23 надвожњака, пет подвожњака и 31 пропуст.