RSS

You are here

Михајловићева: Хоћемо да укључимо Северну Македонију и Грчку у пројекат брзе пруге до Будимпеште

"Изградња брзе пруге од Београда до Будимпеште највећи је инфраструктурни пројекат у овом делу Европе и финансијски је најзахтевнији, с обзиром на то да је његова вредност кроз Србију близу две милијарде долара, укупно четири милијарде“, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

 

Она је, гостујући у јутарњем дневнику РТС-а, истакла да се сутра у Београду одржава трилатерални министарски састанак Србије, НР Кине и Мађарске и да ће главна тема бити реализација овог важног пројекта.

 

„Са српске стране све тече по плану, граде се две деонице од Београда до Старе Пазове и од Старе Пазове до Новог Сада. Следеће године кренуће изградња и треће деонице Нови Сад - Суботица. Сутра ћемо разговарати и о укључивању још две државе - Северне Македоније и Грчке у овај пројекат, који је део глобалне иницијатије „Појас и пут““, изјавила је она.

 

Потпредседница Владе додала је да је Србија показала да може да се држи уговорене динамике, посебно када је железнички саобраћај у питању, те да ће закључно са овом годином бити реконструисано 700 км пруга. Она је рекла и да очекује да ће Северна Македонија и Грчка показати заинтересованост, упркос унутрашњим проблемима које имају.

 

„Србија је политички и финансијски стабилна, са највећим приливом страних инвестиција, у интересу нам је да Северну Македонију и Грчку привучемо у овај пројекат, јер није довољно да имамо брзу пругу само од Београда до Будимпеште, већ да спојимо цео коридор“, рекла је она.