RSS

You are here

Михајловићева: Хвала инжењерима и радницима, заједно крећемо у нове пројекте

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, честитала је данас свим запосленима у грађевинарству Дан грађевинара Србије, 8. август, и поручила да је ова грана постала водећа снага српске привреде.

 

“Драги инжењери и радници, хвала вам на свему што смо заједно до сада урадили, а то је да је између осталог изграђено око 300 километара ауто-путева, обновљено око 500 километара пруга, да имамо више од 40.000 активних градилишта широм Србије и да је грађевинарство поново носилац привредног раста”, каже Михајловићева.

 

Она истиче да је претходних година област грађевинарства законодавно комплетно уређена, те да се грађевинска дозвола добија за неколико дана, да се решавају проблеми наслеђени из прошлости и да су домаће грађевинске фирме укључене у све велике пројекте у Србији.

 

“Завршили смо Коридор 10 и повезали Србију од севера до југа, а пред нама је нови инвестициони циклус. Укупна вредност инфраструктурних пројеката у Србији износи више од 14 милијарди евра”, наводи Михајловићева.

 

Према њеним речима, у овој и наредној години почиње изградња пет нових ауто-путева, а настављамo да улажемо у железницу, ваздушни и водни саобраћај, као и у станоградњу.

 

“To значи да је пред нама много посла, али и много прилика за наше инжењере и раднике - за старије да помогну својим искуством, а за младе да га стекну радећи на највећим пројектима, заједно са најбољим светским компанијама”, рекла је Михајловићева.

 

У 2018. остварена је рекордна вредност изведених грађевинских радова, која je износила 332,45 милијарди динара. У првом кварталу 2019. остварен је раст вредности изведених грађевинских радова од 13,6 одсто, а у другом од 7,8 одсто, што указује да ће прошлогодишњи резултати бити премашени.

 

Расте и број запослених у грађевинарству, који је повећан са 96.292 на крају 2018. на 103.842 у другом кварталу 2019. Такође, у првих седам месеци ове године издато је 11.085 грађевинских дозвола, или око седам одсто више него у истом периоду 2018.