RSS

You are here

Михајловићева и Арслан о заједничким инфраструктурним пројектима Србије и Турске

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са министром саобраћаја, поморства и комуникација Турске, Ахметом Арсланом, о реализацији заједничких инфраструктурних пројеката две земље, укључујући пројекат ауто-пута Београд-Сарајево, рехабилитацију путева у Рашкој области и реконструкцију Аеродрома “Морава” код Краљева.

 

“Писмо о намерама које данас потписујемо је само један део сарадње Србије и Турске у области инфраструктуре и саобраћаја, за коју верујемо да ће бити још боља”, рекла је Михајловићева. Она је нагласила да је за Србију приоритет повезивање са суседима и да очекује да се уз подршку Турске брже крене у реализацију пројекта ауто-пута Београд-Сарајево, за који је већ позната траса кроз Србију.

 

Арслан је рекао да је економска сарадња две земље у успону, посебно трговинска размена, што се позитивно одражава и на друмске превознике из Србије и Турске.

 

Михајловићева и Арслан сагласили су се да је потребно да се убрзају разговори у вези са турском донацијом за Аеродром “Морава”, како би аеродром што пре био реконструисан и  почео да функционише као цивилно-војни аеродром.

 

На састанку је било речи и реконструкцији путева у Рашкој области, где је Турска спремна да подржи два пројекта унапређења друмске инфраструктуре, који повезују Нови Пазар са Тутином и Сјеницом. Михајловићева је рекла да ће Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре инсистирати да се убрза процедура у вези са закључивањем уговора о зајму, с обзиром на то да су у буџету Србије већ обезбеђена средства за ове пројекте.

 

Михајловићева и Арслан су се сагласили да је потребно што пре да се одржи седница Мешовите комисије за друмски транспорт са Турском, у циљу закључивања новог споразума у области друмског транспорта између две земље, као и решавања одређених питања која ће олакшати рад српским превозницима.

 

“Са завршетком изградње источног крака Коридора 10 очекујемо још више турских превозника на нашим ауто-путевима, с обзиром на то да управо преко Србије води најкраћи пут који спаја Турску са земљама Европске уније”, додала је Михајловићева.

 

Она је турском колеги као поклон уручила монограм у златовезу, рад жена са села, чланица Етно-мреже, као део праксе потпредседнице Владе да званичницима са којима се састаје поклања ручне радове настале као резултат иницијативе „Упослимо хиљаду жена у руралним подручјима“, коју Координационо тело за родну равноправност реализује у сарадњи са Етно-мрежом и НАЛЕД-ом.