RSS

You are here

Михајловићева и Ципрас: Ефикаснији транспорт железницом заједнички циљ Србије и Грчке

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са генералним секретаром за међународне економске односе Министарства спољних послова Грчке Јоргосом Ципрасом о сарадњи две земље у области саобраћаја и инфраструктуре.


Михајловићева и Ципрас договорили су се да се формира заједничка комисија Србије, Македоније и Грчке, чији ће главни задатак бити ефикаснији железнички транспорт робе од луке Пиреј до Србије и даље према земљама централне и источне Европе.


Циљ оснивања радне групе је боља координација и спровођење заједничких активности три земље на модернизацији железнице и смањење задржавања возова на границама, како би се скратило укупно време транспорта робе железничким Коридором 10.


"Модернизација железнице је, уз завршетак друмског Коридора 10, приоритет Србије у области инфраструктуре. Србија и Грчка треба још ближе да сарађују како би искористиле могућности Коридора 10 као кључног транзитног правца у региону", рекла је Михајловићева.


Ципрас је оценио да постоји простор да се додатно унапреди економска сарадња Србије и Грчке. "То се односи како на повећање робне размене, тако и на сарадњу у области транспорта", рекао је Ципрас.


На састанку је било речи и о грчким компанијама које раде на израдњи друмског Коридора 10 и плановима Србије за завршетак радова на јужном и источном краку овог путног правца.


Такође је разматрана и билатерална сарадња у области међународног друмског транспорта, где је предложено да се у што краћем року одржи нови састанак Мешовите комисије за међународни друмски превоз.