RSS

You are here

Михајловићева и Дитман: Здрава пијаћа вода и решавање проблема отпадних вода за 1,6 милиона људи у Србији

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас да ће кроз програме са немачком развојном банком KfW бити обезбеђена здрава пијаћа вода и решен проблем отпадних вода у општинама и градовима у Србији у којима живи 1,6 милиона људи.

 

“Укупно кроз програм са KfW-ом улажемо око 250 милиона евра у развој комуналне инфраструктуре у Србији, укључујући текуће пројекте и оне који почињу ове године. Хвала Немачкој и амбасадору Дитману на великој подршци Србији у решавању овог важног питања за њене грађане”, рекла је потпредседница Михајловић, која је данас у Влади Србије присуствовала потписивању два уговора из програма са KfW, вредних укупно 14,2 милиона евра, за изградњу постројења за пречишћавање отпадне воде и изградњу колектора у Врању, између извођача радова и ЈП „Водовод Врање“.

 

Михајловићева је рекла да нема важније ствари за сваког грађанина од здраве воде за пиће, уредног водоснабдевања и здраве животне средине. “Можда се та тема некад стављала са стране, али захваљујући сарадњи са KfW данас имамо резултате и у тој области”, рекла је Михајловићева.

 

Она је додала да је искуство пројеката из сарадње са КfW-ом такво да се радови изводе квалитетно и на време и да исто очекује и од реализације овог пројекта. “Ови пројекти за нас су веома важни и због стицања нових знања које овим путем долази у Србију”, додала је она.

 

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман захвалио је Министарству на доброј сарадњи и рекао да је пројекат за управљање отпадним водама један у низу пројеката који се реализују у Врању. Он је подсетио да је 2016. заједно са потпредседницом Владе обележио почетак рада на изградњи цевовода од акумулације Првонек до Врања.

 

“Све је то доказ веома добре и блиске сарадње са развојном банком KfW, а у оквиру шире развојне сарадње Немачке и Србије од 2000. године. Од тада су уложена значајна средства, само у област заштите животне средине, око једна милијарда евра, а области водоснабдевања и управљања отпадном водом само су један од сегмената”, рекао је Дитман, и додао да се у 23 општине и града у Србији реализују слични пројекти.

 

Градоначелник Врања др Слободан Миленковић рекао је да је реч о значајној капиталној инвестицији којом ће бити решен проблем канализације у Врању, пре свега у приградским насељима и селима на територији ове локалне самоуправе. 

 

“Захваљујем потпредседници Михајловић, Влади Србије и ресорном министарству за све пројекте које реализујемо са KfW банком”, рекао је Миленковић, и додао да су укупна улагања у комуналну инфраструктуру у Врању око 30 милиона евра.