RSS

You are here

Михајловићева и Јуско: Градимо ауто-пут Београд-Сарајево, разговори и о реконструкцији пруге

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са министром комуникација и транспорта у Савету министара БИХ, Исмиром Јуском, о пројекту градње ауто-пута Београд-Сарајево и реконструкцији пруге између две престонице.


"Србија и БиХ су се сагласиле да се ауто-пут Београд-Сарајево гради, а у наредном периоду разговораћемо о детаљима реализације, као што су израда претходне студије изводљивости и начини финансирања", рекла је Михајловићева. 


Јуско је додао да је овај пројекат важан за бржи економски развој БиХ, те да се очекује да у наредних месец дана буде позната прелиминарна траса овог ауто-пута на територији БиХ.


Михајловићева и Јуско договорили су и да се у најкраћем року формира заједничка радна група за пројекат реконструкције пруге Београд-Сарајево, која ће разматрати и питање бржег кретања робе на железничком граничном прелазу између две земље.


На састанку одржаном у оквиру посете председавајућег Савета министара БиХ, Дениса Звиздића, договорено је и формирање радне групе Србије и БиХ која ће се бавити питањем одржавања мостова који спајају две земље, а има их укупно 11.


Михајловићева и Јуско разговарали су и о припреми Споразума о изградњи и успостављању заједничког граничног прелаза на мосту Љубовија-Братунац и о сарадњи у области ваздушног саобраћаја.


Такође је договорена интензивнија сарадња два министарства у сузбијању
сиве економије у области друмског превоза путника.