RSS

You are here

Михајловићева и Кремлик: Србија и Чешка имају шта да науче једна од друге

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, састала се данас, на маргинама званичне посете председника Чешке Републике Србији, са чешким министром транспорта Владимиром Кремликом, са којим је разговарала о могућностима сарадње две државе у области инфраструктурних пројеката.

 

Михајловићева је истакла да Влада Србије улаже много у развој инфраструктуре, да се завршавају велики пројекти попут Коридора 10, али и започиње изградња шест нових ауто-путева, у оквиру новог инвестиционог циклуса, те чешком колеги представила мапу текућих и нових инфраструктурних пројеката.

 

“Србија је мала земља, али веома смо посвећени регионалном повезивању и сарадњи. Градимо брзу пругу од Београда до Будимпеште, настављамо реконструкцију и рехабилитацију железничке мреже, а покрећемо и нове пројекте у друмском саобраћају”, рекла је она.

 

Михајловићева је додала да две државе могу да науче много једна од друге и да је размена искустава у реализацији великих пројеката, посебно у железничком саобраћају, важна за даљи развој.

 

“Такође, посвећено радимо на европским интеграцијама наше земље и ту нам искуство Чешке може помоћи, посебно имајући у виду да је ваша земља чланица Вишеградске групе, са којом као држава желимо још више да сарађујемо”, изјавила је она.

 

Владимир Кремлик је захвалио на гостропримству, рекавши да Чешка жели да допринесе повезивању централне Европе и западног Балкана.

 

“Саобраћајно повезивање је важно и за нас и свесни смо значаја повезивања и у вашем региону. Реализујемо доста пројеката, али желимо да будемо бржи и ефикаснији. Ваше искуство у издавању грађевинских дозвола нам је веома корисно, имајући у виду да желимо да поједноставимо процедуре”, рекао је он.

 

Састанку су присуствовали и представници чешких компанија које се баве пројектовањем и реализацијом инфраструктурних пројеката.

 

Потпредседница Владе поклонила је чешком колеги азбуку у златовезу, рад жена са села, које у оквиру иницијативе “Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима” производе традиционалне српске рукотворине.