RSS

You are here

Михајловићева и Мичел о билатералној сарадњи и инфраструктурним пројектима

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са комесаром за трговину Велике Британије за Европу, Ендрјуом Мичелом, о билатералној сарадњи две земље, регионалном повезивању и инфраструктурним пројектима које Србија реализује.

 

Михајловићева је захвалила Мичелу на подршци Велике Британије европском путу Србије и спровођењу реформи које су допринеле побољшању пословног окружења у Србији. Такође је истакла да постоји значајан простор да се унапреди привредна сарадња, како у области инфраструктуре, тако и у области саобраћаја, где је ове године у Лондону потписан Споразум о међународном друмском саобраћају између Србије и Велике Британије. 

 

“Србија у овој години покреће нови инвестициони циклус у области инфраструктуре, вредан више од пет милијарди евра. Нагласак при избору пројеката стављен је на пројекте од регионалног значаја јер су добре инфраструктурне везе са суседима важне за конкурентност привреде, нове инвестиције и бржи економски развој”, рекла је Михајловићева.

 

Међу пројектима чија реализација почиње ове године је и изградња Моравског коридора, односно ауто-пута Појате-Прељина, за који је потписан меморандум с америчком компанијом “Бехтел”, а међу финансијерима је УК фајненс банкa. „Наш план је да овај ауто-пут почнемо да градимо на лето, а за нас је важан јер ће повезати два главна ауто-пута, Коридор 10 и Коридор 11, и то кроз подручје у којем живи око 500.000 људи”, рекла је Михајловићева.

 

Ендрју Мичел, који је први високи представник британског Министарства трговине који је посетио Србију, у разговору са потпредседницом Владе нагласио је заинтересованост Велике Британије за унапређење билатералних односа и економске сарадње две земље.

 

“Без обзира на све неизвесности у вези с изласком Велике Британије из ЕУ, остајемо заинтересовани и за регион Западног Балкана и за Србију, као и за унапређење наших билатералних односа, које у наредном периоду желимо да додатно побољшамо, посебно у области економије, трговине и развоја инфраструктуре. Веома смо задовољни због доласка  УК фајненс банке у Србију. Ово представља модеран и једноставан модел финансирања, како за капиталне пројекте Владе Србије, тако и за пословне подухвате приватних компанија у Србији”, рекао је Мичел.

 

Разговору је присуствовао и амбасадор Велике Британије у Србији, Денис Киф.