RSS

You are here

Михајловићева и НАЛЕД: Настављамо реформу грађевинског сектора, подршка женама са села

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са Виолетом Јовановић, извршном директорком Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) о наставку спровођења реформи у грађевинском сектору, али и сарадњи на пројекту економског оснаживања жена на селу.

 

На састанку је било речи о реформи просторног и урбанистичког плана, унапређењу система за конверзију земљишта и увођењу система е-управе.

 

„Све реформе које смо до сада заједнички реализовали препознате су у свеукупном унапређењу пословног окружења, посебно када говоримо о увођењу електронских грађевинских дозвола и реформи катастра. Даљом реформом планских аката и увођењем система е-управе допринећемо још бржем издавању грађевинских дозвола, али и већој ефикасности, сигурности и транспарентности“, истакла је Михајловићева.

 

Јовановићева, која председава Управним одбором Етно-мреже, упознала је потпредседницу Владе и са даљим плановима у реализацији иницијативе „Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима“, коју су Координационо тело и НАЛЕД покренули у сарадњи са овим удружењем, у циљу економског оснаживања жена на селу и очувања српског културног наслеђа.

 

„Етно-мрежа се од свог оснивања залаже за отварање градске етно-галерије, јединственог простора у којем ће жене са села моћи да представе и пласирају своје рукотворине. Верујемо да би то дорпинело економском и промотивном аспекту наше земље“, рекла је Јовановићева.

 

Саговорнице су се сагласиле да би било изузетно значајно увести институт чувара традиције, по угледу на друге европске земље, с обзиром на огромно културно наслеђе које Србија поседује и које би требало приказати свету.