RSS

You are here

Михајловићева: И ове године 10 милиона динара за помоћ сигурним кућама и свратиштима за децу

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписала је данас уговоре о реализацији пројеката у области социјалног становања - помоћи сигурним кућама и свратиштима за децу, са представницима невладиног сектора који се баве овом облашћу.

 

Михајловићева је истакла да министарство које води сваке године опредељује средства за помоћ невладиним организацијама и да је последње две године тај новац намењен за побољшање услова становања жена и деце жртава насиља.

 

„И ове године определили смо 10 милиона динара за све послове који могу да побољшају услове живота у сигурним кућама, свратиштима и центрима за оснаживање жена. Утрошено је 7,5 милиона, за остатак износа поновићемо јавни конкурс. Данас уговоре потписујемо са људима који посвећено раде како би створили боље услове за своје кориснике, хвала вам што сте одговорни и што доприносите овом важном послу“, рекла је Михајловићева.

 

Она је појаснила да се ради о грађевинским радовима за које није потребна грађевинска дозвола.

 

„Можда ови грађевински пројекти нису велики као други које Министарство води, али су значајни за ове људе и градове из којих долазе, а пре свеге за децу и жене који у тим објектима нажалост бораве. Желимо да им омогућимо лепшу будућност“, рекла је Михајловићева.

 

Тамара Савовић, руководилац Сигурне куће у Сомбору, захвалила је потпредседници Михајловић и Координационом телу за родну равноправност на подршци.

 

„Новац од пројекта искористићемо да средимо игралиште за децу унутар дворишта сигурне куће. Поред тога, одличну сарадњу имамо са Координационим телом по питању економског оснаживања жена, што је кључ у борби против насиља и на томе смо захвални“, рекла је Савовићева.

 

Јасна Вујичић, руководилац Сигурне куће из Панчева, истакла је да ова установа другу годину заредом добија средства за унапређење квалитета живота корисница.
„Сарадња са потпредседницом Михајловић и тимом Министарства даје нам сигурност и олакшава рад“, рекла је Вујичићева.

 

Мирјана Новковић, директорка Центра за оснаживање жена Сремска Митровица, изјавила је да им континуирана сарадња са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Координационим телом за родну равноправност, којим председава министарка Михајловић, значи много и да ће овогодишња средства искористити да побољшају услове рада у Центру за оснаживање жена, као и услове становања у Сигурној кућу у Сремској Митровици.

Новац за реализацију пројеката из области социјалног становања добили су сигурне куће у Лесковцу, Панчеву, Врању, Сомбору, Смедереву и Сремској Каменици, центар за оснаживање жена у Сремској Митровици, као и свратишта и центри за децу из Београда, Шапца и Новог Сада.