RSS

You are here

Михајловићева и Палкович: Укључити Северну Македонију и Грчку у пројекат брзе пруге

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са делегацијом Мађарске, коју је предводио министар за иновације и технолошки развој, Ласло Палкович, о пројекту изградње брзе пруге између Београда и Будимпеште. 

 

На састанку одржаном у оквиру Осмог састанка Трилатералне радне групе Србије, Мађарске и НР Кине за пројекат реконструкције и модернизације пруге Београд-Будимпешта, који се одржава у Београду, Михајловићева је истакла да је ова пруга део важног регионалног коридора који повезује централну и јужну Европу и да би због тога требало у пројекат укључити и остале земље на овом коридору - Северну Македонију и Грчку.

 

“Србија добро напредује у реализацији пројекта и радови су у току на две деонице од Београда до Новог Сада, а потписали смо и комерцијалне уговоре за деоницу Нови Сад – Суботица, за коју се припремамо за почетак радова”, рекла је Михајловићева.

 

Палкович је упознао Михајловићеву са тренутном динамиком реализације пројекта реконструкције и модернизације пруге на територији Мађарске и нагласио да односи Србије и Мађарске постају све снажнији у различитим областима.

 

На састанку су разматране и могућности за решавање проблема у вези са дугим задржавањем на граничним прелазима, кроз поједностављивање граничних процедура и проширивање граничних прелаза.

 

Две делегације разговарале су и о сарадњи и на другим инфраструктурним пројектима, у друмском и водном саобраћају, међу којима су изградња Ипсилон крака, обилазнице око Суботице и изградња бродске преводнице на Тиси.