RSS

You are here

Михајловићева и Рос: Долазак нових компанија из САД и због још бољег пословног амбијента у Србији

Потпредседница Владе Србије проф. др Зорана Михајловић разговарала је данас са секретаром за трговину Сједињених Америчких Држава Вилбуром Росом.

 

Потпредседница Михајловић и секретар Рос сагласили су се да Меморандум о разумевању у области инфраструктуре између Србије и САД, који ће данас бити потписан, даје одличну прилику за веће ангажовање америчких грађевинских, али и свих других компанија у нашој земљи.

 

“Очекујем да долазак још већег броја америчких компанија донесе и побољшање укупног пословног амбијента у Србији, долазак нових технологија и знања како бисмо повећали ефикасност наших инвестиција у инфраструктуру. То је за мене и највећи значај овог меморандума”, истакла је Михајловићева.  

 

Потпредседница је секретара Роса упознала са најзначајнијим инфраструктурним пројектима у друмском и железничком саобраћају у Србији, као и с новим инвестиционим циклусом у инфраструктури. Такође су разговарали и о регионалном повезивању Србије и утицају на политичку стабилност западног Балкана.  

 

Потпредседница је истакла јако добру сарадњу коју Влада Србије има са компанијама из САД.

 

"Америчке компаније у Србији запошљавају више од 16.000 наших радника, док Привредна комора Америке, у којој је више од 200 компанија, запошљава око 100.000 наших грађана. И зато је важно да у Србији имамо још америчких компанија", истакла је Михајловићева.

 

Секретар Рос поздравио је економске мере и резултате које је Србија забележила у претходном периоду и истакао да је Србија добро место за инвестиције. „Овај споразум између Србије и САД је важан за инфраструктуру, али има и велики симболички значај за обезбеђивање још бољих односа између Србије и САД и хвала вам што сте помогли у томе”, рекао је Рос.

 

Михајловићева је секретару Росу на крају поклонила стилизовано слово “Р” у златовезу, ручни рад наших жена са села. Ове поклоне потпредседница традиционално дарује страним званичницима у склопу иницијативе „Упослимо хиљаду жена у руралним подручјима“, коју Координационо тело за родну равноправност реализује у сарадњи са Етно-мрежом и НАЛЕД-ом.

 

Након овог састанка потпредседница Зорана Михајловић и амерички амбасадор у Србији Кајл Скат потписаће, у присуству председника Србије Александра Вучића и секретара са трговину САД Вилбура Роса, Меморандум о разумевању у области инфраструктуре између Србије и САД.