RSS

You are here

Михајловићева и Шестак: Скратити чекање на граничним прелазима између Србије и Мађарске

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас у Будимпешти са министром за национални развој Мађарске, Миклошем Шестаком, о реализацији пројекта изградње брзе пруге Београд-Будимпешта и ефикаснијим граничним процедурама између две земље.

 

Михајловићева је нагласила да Србија и Мађарска немају проблем са физичким баријерама, али да се мора скратити и време задржавања на границама. “За конкурентност привредника обе земље важно је да се скрати време чекања на границама, посебно у теретном саобраћају, како на железници, тако и у друмском превозу”, рекла је Михајловићева, и додала да је мађарски министар обећао да ће се решити проблем дугог задржавања друмских превозника.

 

На састанку, који је одржан у оквиру заједничке седнице влада Србије и Мађарске, разматран је и напредак у реализацији пројекта изградње брзе пруге Београд-Будимпешта.

 

“На територији Србије већ су почели радови на модернизацији две деонице пруге Београд-Будимпешта и очекује нас потписивање комерцијалног уговора и за трећу, последњу деоницу, од Новог Сада до Суботице”, рекла је Михајловићева.

 

Говорећи о реализацији овог пројекта на територији Мађарске, министар Шестак је рекао да се понуде извођача за део пруге који гради Мађарска могу очекивати у марту.

 

Шестак је нагласио да је за повезивање две земље посебно важно што је у наредном периоду планирано отварање три нова гранична прелаза, а први међу њима је прелаз Растина-Бачсентђерђ, код Сомбора, где су већ завршени радови.

 

На састанку је разговарано и о сарадњи у водном саобраћају, где је потписан нови споразум између две земље о пловидби реком Тисом, као и о реализацији ИПА програма прекограничне сарадње.