RSS

You are here

Михајловићева и Сијарто о пројекту брзе пруге Београд-Будимпешта

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом о сарадњи две земље на реализацији заједничког пројекта брзе пруге Београд-Будимпешта.


Састанак у оквиру заједничке седнице влада Србије и Мађарске први је сусрет српске и мађарске стране након што је 5. новембра, на Самиту шефова влада Кине и 16 земаља централне и источне Европе у Риги, Србија потписала комерцијални уговор за прву фазу пројекта, за деоницу од Београда до Старе Пазове.


"У Риги смо потписали и меморандум о кредитирању пројекта мађарско-српске железнице на територији Србије, чиме смо се, уз потписивање комерцијалног уговора, значајно приближили почетку изградње", рекла је Михајловићева.


Сијарто је рекао да је Мађарска за реализацију пројекта основала заједничко предузеће, чији су акционари мађарске железнице и две кинеске компаније, при чему ће мађарска компанија задржати управљачка права. Ова компанија биће задужена за расписивање тендера за извођење радова и потписивање уговора са извођачем.


Михајловићева и Сијарто разговарали су и о искуствима две земље кад је реч о учешћу српских и мађарских компанија у радовима, заједно са кинеским компанијама, и разменили информације о планираној динамици реализације пројекта у наредном периоду.