RSS

You are here

Михајловићева: Имамо решење за спор РГЗ и јавних бележника, грађани више неће морати на шалтере по лист непокретности

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, одржала је данас састанак са директором Републичког геодетског завода (РГЗ) Борком Драшковићем и руководством Јавнобележничке коморе, које је предводио Србислав Цвејић, у вези са издавањем листа непокретности грађанима. 

 

На овом састанку постигнут је договор око текста Уредбе који ће бити разматран на првој седници Владе. Уколико Влада усвоји овај предлог Уредбе, грађани више неће морати да долазе по лист непокретност на шалтере РГЗ, већ ће комплетан посао преноса непокретности завршавати код нотара. 

 

Поред овог питања, разговарано је и о још ефикаснијем поступку уписа непокретности, реформи катастра и напретку Србије на Дуинг бизнис листи.

 

“Као што смо недавно исправили једну од великих неправди и омогућили да више од 30.000 грађана Србије може да упише своју имовину у катастар непокретности, тако нам је циљ да и друге услуге катастра буду максимално ефикасне за грађане, да немамо гужве на шалтерима, а ту је важна улога и РГЗ и Јавнобележничке коморе”, рекла је Михајловићева.

 

Потпредседница Владе је нагласила да ће се наставити са реформисањем РГЗ, како би та институција функционисала још ефикасније и допринела даљем побољшању пословног амбијента у Србији.

 

“Поступци које води РГЗ су веома важни и за напредак Србије на Дуинг бизнис листи Светске банке, да упис непокретности буде једнако ефикасан као и издавање грађевинских дозвола. Такође, РГЗ ће имати важну улогу и у реформи просторних планова, е-простор, која ће омогућити да се електронска процедура уведе и у област планске документације”, навела је Михајловићева, која је и председница Заједничке групе за унапређење позиције Републике Србије на ранг-листи Светске банке о условима пословања - Дуинг бизнис.