RSS

You are here

Михајловићева: Инвеститори - градите по закону, грађани - не купујте нелегалне станове

“Држава је створила све услове да се гради легално и да се добију све потребне дозволе у кратком року и зато позивам грађане да не граде нелегално и да не купују нелегалне станове. Изменама Закона о озакоњењу не само да ће се нелегални објекти рушити одмах по доношењу првостепеног решења, већ неће бити промета таквих некретнина нити ће у нелегалним објектима моћи да се обављају услужне делатности”, изјавила је данас потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић. 

 

Михајловићева је, говорећи о изменама и допунама Закона о озакоњењу, истакла да је у претходне три године донето више од 183.000 решења о озакоњењу, што је много више него укупно у претходних 30 година, али да је закон пооштрен како би се коначно стало на пут дивљој и криминалној градњи. 

 

“Пооштрили смо постојећи закон јер смо у пракси видели одређене недостатке и препреке. Сада смо ову област у потпуности уредили законским решењима, имамо све неопходне капацитете и нема ниједног разлога да се нелегална градња не спречи. Министарство је ту да пружи неопходну подршку и помогне у примени закона на локалу”, рекла је она. 

 

Потпредседница Михајловић појаснила је да је Град Београд био иницијатор измена, са пуним правом, с обзиром на то да је бесправна градња најприсутнија у главном граду. 

 

“Наш циљ је да за пет година, захваљујући примени овог закона, можемо да кажемо да се држава изборила са проблемом нелегалне градње. Изменама закона делујемо и превентивно јер нелегални објекти неће моћи да се прикључе на потребну инфраструктуру нити ће бити дозвољен промет. Зато поручујем грађанима да не купују нелегалне објекте јер неће моћи да располажу њима”, изјавила је Михајловићева. 

 

Она је рекла и да је од такси за озакоњење остварен приход од 3,9 милијарди динара, од тога 2,7 милијарди у буџете локалних самоуправа, као и да се очекује да се у наредних пет година оствари приход од 40 милијарди динара. 

 

Заменик градоначелника Београда Горан Весић захвалио је потпредседници Владе на храбром кораку да измени једног од најбољих закона које је Влада донела и истакао да ће се овим изменама коначно стати са дивљом градњом. 

 

“Нелегалне објекте ћемо рушити одмах по првостепеном решењу и то се посебно односи на јавне и зелене површине и водоводне трасе. Већ током новембра сви општински инспектори биће на располагању Граду, желели смо ову врсту одговорности и спровешћемо закон у потпуности”, рекао је Весић. 

 

Он ја додао да ће процес озакоњења бити враћен општинама на одлучивање, чиме ће грађани много брже решавати поступке. 

 

Борко Драшковић, директор Републичког геодетског завода, рекао је да ће се изменама и допунама закона повећати транспарентност и поузданост података из катастра, како грађани не би били доведени у заблуди због оних који нелегално граде. 

 

“У РГЗ-у смо задовољни изменама закона. Нелегално грађени објекти добиће забрану промета, која ће у року од три дана бити уклоњена уколико се процес озакоњења заврши позитивно. Циљ нам је да заштитимо грађане”, рекао је Драшковић. 

 

Измене и допуне Закона о озакоњењу ступиће на снагу 6. новембра.