RSS

You are here

Михајловићева: Инжењери су покретач развоја, Инжењерска комора је њихова кућа

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписала је данас са председником Инжењерске коморе Србије Рајком Унчанином и Зораном Илићем, председником Управног одбора ИКС, споразум о сарадњи између Министарства и коморе.

 

Михајловићева је том приликом истакла да је ово важан дан за сектор грађевинарства и да је циљ данас потписаног споразума да допринесе да инжењери буду много више укључени у велике инфраструктурне пројекте које држава реализује.

 

“Улажемо 20 милијарди евра у инфраструктурне пројекте, од транспортне, преко комуналне, до социјалне инфраструктуре. Нема разлога да инжењери који су градили не само Србију и Југославију, већ учествовали у светским пројектима, не буду укључени у велике пројекте које Влада и Министарство реализују, како у друмском, тако и у железничком и водном саобраћају”, рекла је она.

 

Михајловићева је додала и да ће Министарство које води помоћи Инжењерској комори Србије да се инжењери и инжењерке додатно образују и да буду покретач развоја наше земље и позвала инжењере да се укључе у рад коморе.

 

“Инжењерска комора и Министарство грађевинарства су ваша кућа. И док је у неким ранијим годинама комора постојала зарад остваривања личних интереса, данас је она ту да буде кућа свим инжењерима. А ми ћемо се потрудити да ИКС има сваку врсту подршке”, рекла је она.

 

Рајко Унчанин рекао је да Инжењерска комора Србије броји више од 28.000 инжењера свих струка и да ће споразум потписан са Министарством допринети развоју инжењерства као стваралачке струке.

 

“Стварамо нову друштвену вредност, споразумом ћемо додатно дефинисати односе с ресорним министарством и побољшати сарадњу како би инжењери дали допринос даљем развоју Србије”, рекао је Унчанин.

 

Зоран Илић истакао је да су се у организационој структури Инжењерске коморе десиле озбиљне промене у циљу омогућавања инжењерима да доносе одлуке у раду.

 

“Србија реализује најсложеније пројекте и неопходни су нам врхунски инжењери. Овим споразумом учинићемо сарадњу са ресорним министарством квалитетнијом и делотворнијом”, рекао је Илић.