RSS

You are here

Михајловићева из Ивањице грађанима: Поправићемо и изградићемо све што је уништено у поплавама

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, посетила је данас Ивањицу и са председником општине Зораном Лазовићем, начелником Моравичког округа Слободаном Јоловићем и директором “Путева Србије” Зораном Дробњаком обишла клизиште Бук и државни пут Ариље-Ивањица у месту Клисура, који је оштећен у јунским поплавама.

 

Михајловићева је, обраћајући се медијима, изјавила да су слике из Ивањице биле драматичне и да је ова општина претрпела највећа оштећења и највише проблема имала после јунских поплава, али и да је обезбеђен новац како би људи имали основне услове за живот, а то су пут, комунална инфраструктура и пијаћа вода.

 

“Моја порука свим грађанима је да ће све што нам се деси и што претрпимо као штету било у путној или комуналној инфраструктури држава решити, заједно са локалном заједницом и извођачима. Као министарка саобраћаја могу да кажем да ћемо у наредних неколико месеци завршити све. Најпре ћемо у наредних месец и по урадити пројекте а потом их и реализовати. Финансираћемо све из буџета државе јер смо свесни да локалне самоуправе немају довољно новца ни за одржавање путева, а камоли када се овакве ситуације десе. Прегледаћемо све, укључујући и два моста у Ивањици и заједно са „Путевима Србије“ ћемо све поправити”, рекла је она.

 

Михајловићева је рекла и да је Моравички округ у претходних неколико година имао највећа улагања у путну инфраструктуру.

 

“Инвестирали смо 6,5 милијарди динара само у одржавање путева. Почели смо и радове на једној од најтежих деоница Прељина-Пожега, радиће се и ка Црној Гори”, најавила је она.

 

Начелник округа Слободан Јоловић захвалио је председнику Србије и Влади на свему што чине за Моравички округ.

 

“На територији Моравичког округа до сада је уложено и улаже се преко милијарду евра. Пре свега, реч је о мрежи ауто-путева која води из Чачка према Београду, Крушевцу, Нишу, Грчкој и Бугарској, али и Бољарима тј. Црној Гори. Редовна су улагања и у изградњу и одржавање локалних путева. Штете које смо претрпели од елементарних непогода од 2014. до сада не бисмо могли да надокнадимо без помоћи државе”, рекао је Јоловић.

 

Зоран Дробњак изјавио је да је направљен списак са општином и да 26 локација треба да се среди.

 

“У питању је велика вредност, око 980 милиона динара, и крећемо одмах да радимо. Гледаћемо да што више тога урадимо до краја ове године, а остатак почетком наредне”, рекао је он.

 

Председник ивањичке општине Зоран Лазовић рекао је да држава води рачуна о свим локалним самоуправама.

 

“Општина је претрпела велику штету. Захваљујем потпредседници Владе на посети и верујем да ћемо и овог пута добити значајну помоћ као што смо је имали и до сада”, рекао је Лазовић.