RSS

You are here

Михајловићева: Из програма “Србија 2025” девет милијарди евра за инфраструктуру

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас, поводом представљања програма “Србија 2025”, да се највећи износ инвестиција који је планиран у наредних пет година односи на транспортну инфраструктуру, што говори о њеном значају за развој Србије и будућност њених грађана.

 

“Без улагања у инфраструктуру и повезивања нема бржег развоја и инвестиција, и зато је важно што је највећи део улагања у новом програму “Србија 2025”, чак девет од укупно око 14 милијарди евра, намењен улагању у инфраструктуру. Тамо где је добра инфраструктура, где су добри путеви, одакле се лако стиже до било ког града у Србији или у региону, ту млади људи имају боље услове за живот и мање разлога да размишљају о одласку из Србије”, рекла је Михајловићева, која је заједно са осталим члановима Владе присуствовала представљању инвестиционог плана у Палати Србија. 

 

Нови програм “Србија 2025” предвиђа улагање око пет милијарди евра у путну инфраструктуру, укључујући изградњу ауто-путева Прељина-Пожега, Рума-Шабац, Сремска Рача - Кузмин, Појате-Прељина (Моравски коридор), Ниш-Мердаре (Приштина). Такође је планирано повезивање централне са источном Србијом преко Шумадијског коридора, повезивање Ваљева с ауто-путем „Милош Велики“, као и изградња више брзих саобраћајница, укључујући Шабац-Лозница, Сомбор-Кикинда-Врбас и Пожаревац - Велико Градиште - Голубац.

 

На железници, предвиђено је улагање више од 3,5 милијарди евра, где ће приоритет бити комплетна модернизација и реконструкција главних транзитних железничких коридора – Коридора 10 и барске пруге до границе са Црном Гором, а инвестиције у овој области ће обухватити и изградњу метроа у Београду.

 

У водном саобраћају планирано је улагање око 274 милиона евра, што укључује изградњу нове луке у Београду и проширивање капацитета лука у Новом Саду, Сремској Митровици, Богојеву и Прахову. 

 

Улагаће се и у развој ваздушног саобраћаја, где је у фокусу даљи развој аеродрома „Морава“ код Краљева који ће омогућити бољу повезаност централне Србије са остатком Европе.