RSS

You are here

Михајловићева: Измене Закона о озакоњењу за веће надлежности инспекције на локалу

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је током расправе у парламенту о предлозима 10 закона чији је предлагач Министарство, да су Предлогом измена и допуна Закона о озакоњењу објеката пре свега створени услови за брже и ефикасније решавање проблема нелегалне градње у локалним самоуправама, у чијој надлежности је највећи број нелегалних  објеката.

 

У расправи са посланицима опозиције, она је рекла да ни Влада Александра Вучића ни Ане Брнабић није оставила два милиона нелегалних објеката и да је Закон о озакоњењу, као и предложене измене, покушај да се тај проблем који постоји 30 година коначно реши. 

 

“Важећи Закон о озакоњењу објеката из 2015. створио је услове да се оно што је у складу са законом озакони, а да се руше објекти који се не могу озаконити и за годину дана је урађен попис нелегалних објеката у локалним самоуправама. Ништа се новим законом не поништава у односу на претходни, само се отклањају препреке које смо видели у пракси, а што нисмо могли пре три године”, рекла је Михајловићева.

 

“Министарство је срушило 76 објеката у националним парковима, који су у нашој надлежности. Тамо где је увек постојао проблем су локалне инспекције, и то смо покушали овим законом да решимо и да омогућимо лакше спровођење решења о рушењу. Али, ми морамо и као друштво да се определимо хоћемо ли решавати то питање или не, јер је то питање свих грађана, да ли ћемо куповати нелегалне некретнине, иако оне најчешће нису ништа јефтиније од легалних”, рекла је Михајловићева.

 

Одговарајући на примедбе опозиционих посланика, она је рекла и да је вредност пројеката 16 милијарди евра, што је далеко више него што је било за време претходних влада. “Србија је за време ранијих влада била међу последњима на свету по издавању грађевинских дозвола, данас је 10. на свету и ту се најбоље види како је ко радио”, рекла је Михајловићева.

 

Говорећи о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи, она је посебно истакла да ће овај закон уредити рад Инжењерске коморе Србије и поступак издавања и провере лиценци. 

 

“Од 2003. до данас, 70.000 лиценци је Инжењерска комора издала, а одузете су само две, упркос свим проблемима и објектима за које јасно видимо да је било пропуста у пројектовању, што најбоље говори о томе како је комора радила. Новим законом уводи се и провера лиценци на пет година, јер смо се у пракси суочили са случајевима да наши пројектанти не знају за савремена решења која се примењују у свету”, рекла је Михајловићева, и додала да је и у неким земљама у окружењу пракса да министарство издаје лиценце инжењерима.