RSS

You are here

Михајловићева: Измештање пруге у Нишу о којем причају 30 година почиње 2018.

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, обишла је данас Палилулску рампу у Нишу, где пруга дели тај град на два дела, и најавила да ће она у наредном периоду, зарад безбедности грађана, бити измештена.


Потпредседница Михајловић је прецизирала да ће радови вредни око 80 милиона евра почети 2018. године.


“Експропријација земљишта ће бити завршена у 2017. години, а након тога ће моћи да почне измештање о којем се говори већ 30 година”, рекла је Михајловићева.


Потпредседница је истакла да је веома важно да се та пруга измести због безбедности грађана, с обзиром на то да ту пругу прелазе и деца.


Она је навела да је један од разлога за измештање и тај што је пруга део железничког Коридора 10, а у време када је прављена пруга у Нишу цео један део града није постојао.


"Претходна студија изводљивости и идејни пројекат за измештање пруге усвојени су на ревизионој комисији Владе Србије. Заједно са градом и са српским железницама почели смо да радимо на пројекту. Наредне недеље ће бити проглашен јавни интерес, а упоредо разговарамо са Европском инвестиционом банком о обезбеђивању новца", рекла је Михајловићева, и додала да ће град обавити експропријацију земљишта и обезбедити део новца.


Градоначелник Ниша Дарко Булатовић рекао је да та пруга деценијама угрожава безбедност људи и поручио да ће Град Ниш све обавити у предвиђеном року.

"То је пројекат од националног и државног интереса, то је траса Коридора 10, а не обилазница”, рекао је Булатовић, и захвалио премијеру Александру Вучићу и потпредседници Владе Зорани Михајловић што ће тај проблем коначно бити решен.
“План ресорног министарства је да до 2020. године више нема небезбедних прелаза у Србији”, рекла је потпредседница Михајловић, која је данас обишла и пружни прелаз код Апелационог суда у Нишу.


"Детектовали смо све ризичне тачке када је реч о пружним прелазима у целој Србији. Почели смо да улажемо новац у њихово отклањање, а градимо и нови диспечерски центар који ће потпуно другачије управљати железничком инфраструктуром и свим прелазима", навела је Михајловићева.


Она је рекла да тренутно у Србији има бар 50 небезбедних прелаза, у које је потребно уложити најмање између 10 и 15 милиона евра.