RSS

You are here

Михајловићева: Камиони у транзиту од данас без полицијске пратње, роба ће стизати брже до крајњих купаца

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да је од данас укинута полицијска пратња камионима у транзиту кроз Србију, што ће омогућити бржи превоз робе до крајњих купаца.

 

“Министарство је покренуло иницијативу ка Словенији и Хрватској да и они донесу исту меру, како би и грађани Србије, као и других земаља у окружењу, брже добијали робу и намирнице.

 

Србија је направила први корак, и верујемо да ће и наше колеге из региона, са којима смо имали добру и врло интензивну сарадњу од почетка кризе изазване пандемијом корона вируса, ускоро донети сличне мере“, каже Михајловићева.

 

Она је додала да су ове мере припремљене у координацији са Министарством унутрашњих послова, односно Управом саобраћајне полиције и Управом граничне полиције, са којима Министарство интензивно сарађује на обезбеђивању несметаног кретања теретног друмског саобраћаја у условима епидемије.

 

“Ове мере имају двојаку корист јер ћемо, с једне стране, имати убрзан транзит кроз Србију, а са друге мање оптерећивање припадника МУП-а због пратње конвоја камиона.

 

Такође, краће задржавање камиона на границама и значајно скраћење укупне дужине путовања важно  је и због безбедности у саобраћају, јер су возачи путовали и до три дана кроз Словенију, Хрватску и Србију, кад се рачуна и чекање на граничним прелазима да се формирају конвоји”, наводи потпредседница Владе.

 

Михајловићева истиче да је од 13. марта до данас у 7 часова у Србију ушло укупно 45.565 камиона, од чега 23.601 камион за тржиште Србије, а 21.964 камиона у транзиту.

 

Мере које је увела Србија усклађене су и са одлукама Европске комисије о олакшању транспорта терета и увођењу посебних мера за то, као што су зелени коридори, односно транзитни коридори који ће максимално бити растерећени заустављања возила, као и максимално коришћење електронских докумената због мањег контакта возача са другим лицима.

 

За камионе у транзиту дефинисани су и транзитни правци, а заједно са Министарством рударства и енергетике утврђено је укупно девет бензинских станица на којима ће теретњаци моћи да се задржавају.

 

Бензинске станице биће видно означене табла са натписом “ТРАНЗИТ“, а биће одштампани и леци са информацијама на седам језика које ће возачи добијати на уласку у Србију, на којима ће бити и мапа Србије са путним правцима на којима су означене локације пумпи на којима могу да наточе гориво.

 

Дежурне бензинске станице за камионе у транзиту биће распоређене дуж најфреквентнијих транзитних праваца, радиће 24 часа дневно и располажу свим потребнима садржајима за теретна возила и возаче, укључујући  велике паркинге за камионе, храну и кафу за понети, пуњење ТАГ уређаја, бежични интернет и мењачнице.

 

У питању су следеће бензинске станице:

 

- MOL Serbia у непосредној близини ГП Хоргош, у  смеру изласка из Србије ка Мађарској

- MOL Serbia у непосредној близини ГП Хоргош, у  смеру ка Београду

- MOL Serbia у близини ГП Батровци, у смеру ка Хрватској

- OMV Serbia у близини ГП Батровци , 29 км након уласка у Србију

- ССГ Наис, Ниш, ГАЗПРОМ

- ССГ Фонтана, Ниш, ГАЗПРОМ

- ЕКО Сопот, Мали Пожаревац

- ЕКО Врчин

- ССГ Пријепоље, НИС.