RSS

You are here

Михајловићева: Концесија за још бржи развој и нове инвестиције на Аеродрому “Никола Тесла”

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, поручила је данас, обилазећи Аеродром “Никола Тесла”, да ће уговор о концесији донети 501 милион евра прихода држави и малим акционарима и 732 милиона евра нових инвестиција за београдски аеродром, што представља важан корак ка његовом још бржем развоју у будућности.

 

“Аеродром “Никола Тесла” овим послом ће обезбедити нове путнике, нова знања, додатне писте и све друго што је аеродрому потребно да се још брже развија”, рекла је Михајловићева, и додала да је износ инвестиција који предвиђа концесија толики да постојећом динамиком не би могао бити достигнут ни за 60 година.

 

Михајловићева је истакла да данас не бисмо могли да говоримо о концесији да се упоредо није радило на подизању нове националне компаније и развоју аеродрома. “У октобру 2013. имали смо „Јат“, који је до тада бележио 74 милиона евра губитака, имао десетак авиона и летео на 26 дестинација и запошљавао 1.500 радника.  Формирањем „Ер Србије“ добили смо здраву компанију која послује позитивно, запошљава скоро 2.600 радника, лети на око 40 дестинација и пресудно је допринела повећању броја путника на београдском аеродрому”, рекла је Михајловићева.

 

Она је нагласила да Влада Србије ниједног тренутка није размишљала о продаји београдског аеродрома, већ искључиво о томе како да се на најбољи начин искористи стратешки положај Београда и Србије у области ваздушног саобраћаја. “Ваздушни саобраћај функционише по свим европским стандардима и ми смо у тој области већ данас део Европске уније. То ће се наставити и концесијом, за коју ће уговор бити потписан у наредна два месеца”, навела је Михајловићева, и подсетила да се на јавни позив јавило 27 светских компанија и да је изабрана најбоља понуда у датим тржишним условима.

 

Михајловићева је захвалила пословодству, запосленима и синдикатима аеродрома, стручном тиму који је радио на концесији, Директорату цивилног ваздухопловоства и Контроли летења Србије и Црне Горе, људима из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, захваљујући чијем раду и ангажовању је поступак концесије успешно спроведен и изабрана компанија која је четврти оператер аеродрома на свету.

 

Саша Влаисављевић, в. д. генералног директора Аеродрома “Никола Тесла”, поручио је да је садашње пословодство у протекле четири године остварило резултате који представљају добар темељ за будућег концесионара, и подсетио да је профит аеродрома за четири године повећан са 140.000 евра на 29 милиона евра, или више од 200 пута, да је четири пута повећана вредност акција, а вредност аеродрома више од десет пута. “За протекле четири године инвестирали смо шест милијарди динара сопствених средстава у развој и инвестиције, повећали капацитет аеродрома са пет на 7,5 милиона путника, примили рекордна 5,34 милиона путника у 2017”, рекао је Влаисављевић, и захвалио потпредседници Владе и ресорном министарству на подршци у развоју овог предузећа, а посебно на помоћи приликом запошљавања око 600 радника који су дуже од деценије радили преко омладинских задруга.

 

Пре обиласка Аеродрома “Никола Тесла”, потпредседница Владе обишла је и Центар контроле летења у Контроли летења Србије и Црне Горе, где се упознала с радом овог центра, за који је директно везано свакодневно функционисање београдског аеродрома.