RSS

You are here

Михајловићева: Конгрес српско-америчког пријатељства спона за нови почетак у односима две земље

“Уколико желимо да вратимо односе између Србије и Сједињених Америчких Држава на највиши ниво какав смо имали у прошлости, морамо заједно да радимо, да се међусобно уважавамо, разумемо и поштујемо у обостраном интересу. Захваљујући спољној политици председника Александра Вучића, коју спроводи министар спољних послова Ивица Дачић, данас имамо шансу за нови почетак”, изјавила је вечерас потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

 

Присуствујући обележавању две године рада Конгреса српско-америчког пријатељства (КСАП), које је окупило велики број министара, дипломата, привредника, представника невладиног сектора и медија, Михајловићева је рекла да није једноставно објаснити променљивост у односима Србије и САД.

 

"Много тога смо прошли заједно, борећи се на истој страни у оба светска, рата када смо показали да смо најпоузданији партнер САД. Не заборављамо Михајла Пупина, који је био пријатељ са америчким председником Вудром Вилсоном, или Николу Теслу, који је изуме који су променили свет направио управо у САД", навела је Михајловићева.

 

Он је додала да сигурно нема Американца који није чуо са Владу Дивца, Милу Јововић и Карла Малдена, чији су корени у Србији.

 

"А онда је ту успешну заједничку историју избрисао крвави распад Југославије, који је окончан НАТО операцијом над Србијом. Ми то не можемо да заборавимо, али од тада је прошло више од 20 година и морамо заједнички да се потрудимо да повратимо добре односе. Свесна сам да је срце Србије на истоку, али такође знам да је Србији увек било добро када јој је глава била окренута ка Западу. Србији је место у Европи, на Западу, у сарадњи са САД, али то никако не значи да треба да заборавимо све своје пријатеље на Истоку”, рекла је она, и истакла да управо Конгрес српско-америчког пријатељства треба да буде спона у новој светлијој будућности и односима наше две државе.

 

Осим потпредседице Михајловић, на овој свечаности говорили су и оснивач КСАП и потпредседник Скупштине Србије Владимир Маринковић, члан Управног одбора Националног демократског института Џејмс О Брајан, амбасадор САД у Србији Ентони Годфри и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.