RSS

You are here

Михајловићева: Коридор 10 завршен, савладана и Грделица

„Грделичка клисура потпуно је савладана, јужни крак Коридора 10 ка Северној Македонији и Грчкој комплетно је готов и у зависности од временских услова у наредних десетак дана биће свечано отворен за саобраћај“, изјавила је јутрос потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

 

Она је за јутарњи програм ТВ Прве уживо из свог кабинета изјавила да се на Коридор 10 чекало најмање 30 година, да је ауто-пут сада завршен и да се највише водило рачуна о безбедности саобраћаја.

 

„У питању је најтеже градилиште у Европи, на деоници од 26,3 км имамо 33 моста, међу њима и највиши мост Врла, као и два најдужа тунела Предејане и Манајле. Велики посао је одрађен, измештали смо магистрални пут, склонили 600.000 кубика камена, иза нас су веома тешки захвати и огроман рад и поносна сам на све раднике који су учествовали у изградњи Коридора 10. Више неће бити силаска с ауто-пута на магистрални пут, што ће утицати на безбедност у саобраћају, што нам је на првом месту“, рекла је она.

 

Михајловићева је додала да Србија жели да свечаном церемонијом обележи отварање ауто-пута, те да ће позвати све компаније које су учествовале у изградњи, као и све партнере и околне државе.

 

Потпредседница Владе додала је и да Србија ове године креће у изградњу три нова ауто-пута, од Прељине до Пожеге, на деоници Сремска Рача – Кузмин, као и изградњу Моравског коридора.

 

„Поред тога, до лета ћемо пустити у саобраћај и источни крак Коридора 10, ка Бугарској, као и деоницу Коридора 11 од Обреновца до Прељине у дужини од 103 км. До децембра ће бити готова и деоница од Сурчина до Обреновца, а крећемо у изградњу и ауто-пута Рума-Шабац и брзе саобраћајнице Шабац-Лозница“, закључила је Михајловићева.