RSS

You are here

Михајловићева: Крећемо у изградњу ауто-пута и брзе саобраћајнице Рума-Шабац-Лозница

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписала је данас, у присуству председника Србије Александра Вучића, комерцијални уговор за изградњу ауто-пута и брзе саобраћајнице Рума-Шабац-Лозница, с азербејџанском компанијом “Азвирт”.

 

”Наша визија је Србија премрежена ауто-путевима и повезана са свим својим суседима, а пројекат за који смо данас потписали уговор важан је за остваривање тог циља. Први део саобраћајнице, од Руме до Шапца, градиће се као ауто-пут, са шест трака, други део, од Шапца до Лознице, као брза саобраћајница, са четири траке, а биће изграђен и нови мост преко Саве”, рекла је Михајловићева поводом потписивања уговора.

 

Вредност комерцијалног уговора износи 467,5 милиона евра, а укупна дужина ауто-пута и брзе саобраћајнице Рума-Шабац-Лозница износи 77 километара.

 

Михајловићева је нагласила да ће ова саобраћајница повезати близу 600.000 људи у Мачванском и Сремском округу и важна је за повезивање Подриња и западне Србије са Војводином, али и за повезивање овог дела Србије са регионом, а посебно са Босном и Хецеговином.

У име извођача радова, “Азвирта”, уговор је потписао извршни директор ове компаније, Камил Алијев.

 

Пројекат изградње ауто-пута и брзе саобраћајнице Рума-Шабац-Лозница подељен је у три деонице. Прва деоница је ауто-пут Рума-Шабац, од ауто-пута Е-70 (петља Рума) до моста преко Саве у Шапцу, дужине 21,14 km, за брзину од 130 км/ч. Друга деоница  је мост преко реке Саве у Шапцу, дужине 1.327,5 m, укључујући навозне рампе. Трећа деоница је брза саобраћајница од Шапца до Лознице, дужине 54,58 km, за брзину од 100 км/ч.