RSS

You are here

Михајловићева: Лука Нови Сад од данас на међународној позорници водног саобраћаја

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, обишла је данас Луку Нови Сад поводом укључивања ове луке у глобални ланац лука којима управља компанија ”DP World” из Уједињених Арапских Емирата, где је присуствовала представљању инвестиционог плана за новосадску луку. 

 

Михајловићева је том приликом истакла да је данашњи дан важан јер је Лука Нови Сад ушла на међународну позорницу водног саобраћаја. 

 

“DP World је први страни инвеститор у водном саобраћају у Србији. Драго ми је да за партнера имамо једну од најбољих светских компанија, којој је новосадска лука 79. по реду у свету којом управља. Деценијама се није улагало у водни саобраћај, ми ту грешку исправљамо”, изјавила је она. 

 

Михајловићева је додала да ће у Луку Нови Сад бити уложено 30 милиона евра, а да ће држава наставити улагања и у друге луке - Сремску Митровицу, Прахово, Богојево, Смедерево. 

 

“Србија се мења у инфраструктурном погледу, јер је инфраструктура основа привредног развоја. То можете видети и у Новом Саду, поред улагања у луку завршен је Жежељев мост, гради се брза пруга, нове саобраћајнице”, рекла је она. 

 

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, истакао је задовољство због улагања у ову луку, рекавши да „DP World“ води рачуна о запосленима, животној средини и Новом Саду. 

 

“Показали су да су и друштвено одговорна компанија која улаже и у друге сегменте. Радује ме да ће Нови Сад добити један од најмодернијих пристана за путнике и што ћемо Нови Сад, Војводину и Србију моћи да прилажемо туристима”, рекао је он. 

 

Мубарак ал Дахери, амбасадор Уједињених Арапских Емирата у Србији, рекао је да добри односи две владе, председника Србије и престолонаследника Абу Дабија, треба да се пренесу и на оперативни ниво и економску сарадњу. 


“Годину и по дана су трајали преговори. Верујем да ће управљање Луком Нови Сад бити на највишем нивоу, као што је и сарадња  две владе изузетна”, рекао је амбасадор. 

 

Радо Антоловић, председник Скупштине акционара „DP World“ Нови Сад, изјавио је да је данас представљен дугорочни инвестициони план ове компаније. 

 

“Наставићемо сарадњу са Владом, министарством и градом, наша платформа је јасна - улагање у луку, које неће трајати један месец, дошли смо да овде останемо и радимо по највишим стандардима”, рекао је Антоловић.