RSS

You are here

Михајловићева: „Мали Шенген“ Албаније, С. Македоније и Србије за бољи живот свих наших грађана

„Иницијатива председника Републике Александра Вучића о стварању такозваног малог Шенгена Албаније, Северне Македоније и Србије значи бољи живот за све наше грађане. Нема модерног развоја ако на наше односе гледамо очима прошлости“, изјавила је за јутрањи дневник РТС-а потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

 

Она је истакла да су све државе у региону веома мале да би утицале на економске показатеље у Европи и свету, те да је економско и привредно удруживање важно како би наши грађани живели боље.

 

„Не говоримо овде о новој Југославији, у питању је чист економски интерес за све државе - да уклонимо царинске и трговинске баријере. То је суштина бављења политиком, да учинимо да грађани живе боље, да имамо што више инвестиција и побољшамо животни стандард свих наших грађана. Имамо одличну геостратешку позицију и за Србију је важно да има излаз ка Грчкој и албанским лукама“, рекла је она.

 

Потпредседница Владе рекла је и да Србија, Северна Македонија и Албанија заједно имају бруто домаћи производ у износу од 80 милијарди долара, што је веома мало.

 

„Ако додамо Црну Гору и БиХ, то је 100 милијарди долара. Знате шта то значи, да сви заједно произведемо 40 пута мање од Немачке, а 30 пута мање него Француска. Није „Фолксваген“ изабрао Турску уместо нас јер се овде не ради, већ зато што Турска има пет пута већи БДП од целог региона. Србија има све претпоставке да се привредно развија и регионално повезивање је за нас од економског значаја“, рекла је она.

 

Михајловићева је истакла да се то најбоље види у инфраструктури, наводећи као пример и седиште Транспортне заједнице у Београду.

 

„Имамо подршку Европске уније. Не треба да се затварамо, повезивањем ћемо бити јачи и снажнији и лакше ћемо преговарати и са ЕУ и са инвеститорима. Када говоримо о ресору који водим, нема ниједног разлога да на пример немамо заједнички таг и заједничко плаћање путарине и о томе ћемо разговарати са суседима“, изјавила је потпредседница Михајловић.

 

Она је подсетила и да процене Светске банке и ММФ-а указују на то да би регионално повезивање довело до привредног развоја који би већ у следећој години могао износити најмање од три до четири одсто више.