RSS

You are here

 Mихајловићева: "Малим Шенгеном" до „Слободног Балкана“!

Потпредседница Владе Србије проф. др Зорана Михајловић поздравила је потписивање заједничке Декларације о слободном протоку робе и грађана између Албаније, Северне Македоније и Србије, коју је иницирао председник Србије Александар Вучић.

 

"Декларација о успостављању тзв. малог Шенгена, која се темељи на основим вредностима ЕУ о слободи кретања капитала, роба, услуга и људи, доказ је и да су Албанија, Северна Македонија и Србија неотуђиви део уједињене Европе, која и јесте циљ свих земаља западног Балкана", навела је Михајловићева.

 

Она је истакла да „мали Шенген“ није замена за чланство у ЕУ, да то није стварање неке нове СФРЈ или пречица за спровођење националистичких пројеката на Балкану.

 

"Основни циљ „малог Шенгена“ јесу економија, безбедност и бољи живот грађана, циљ је „Слободни Балкан“, у коме ће људи моћи слободно да се крећу, раде, да остану да живе на овим подручјима и одлучују о својој будућности. Декларацијом показујемо и да не желимо да седимо и чекамо да се ЕУ реформише како би се наставила политика проширења, али и да не желимо да уђемо у ЕУ као проблем, већ као носиоци нових решења", истакла је Михајловићева, која очекује да се и остале земље западног Балкана прикључе овој иницијативи.

 

Она је уверена да ће се на наредним састанцима са премијером Северне Македоније у Охриду и премијером Албаније Едијем Рамом у Тирани наћи и конкретни предлози за што лакши и бољи живот наших грађана.

 

"Могућности су неограничене. Имали бисмо јединствено тржиште на коме не би било чекања ни робе ни људи на границама. Грађани би путовали са личном картом, потпуно би био укинут роминг, путарина би се плаћала јединственим тагом. Јединствено тржиште рада отворило би могућности да приватна иницијатива и бизнис пронађу нове начине повезивања", наводи Михајловићева.