RSS

You are here

Михајловићева: Међународни теретни саобраћај од виталне важности, подршка за бржи опоравак превоза путника

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да се досадашње штете због пандемије корона вируса у сектору транспорта процењују на између 120 и 140 милиона евра, а да су  процене да би до краја године могла да достигну и више од 700 милиона евра.

 

“Највећу штету је претрпео путнички саобраћај, посебно ваздушни, и ту не говоримо само о „Ер Србији“, већ и о нашим аеродромима. Досадашњи губици „Ер Србије“ износе око 35 милиона евра, а као држава ћемо наћи начин како да тој компанији помогнемо јер је она витална карика у нашем ваздушном саобраћају. Показало се и током ове кризе колико је важно да имамо националног авио-превозника, будући да је од почетка ванредног стања „Ер Србија“ превезла око 13.000 наших држављанa“, рекла је Михајловићева гостујући у емисији “Осврт” на Телевизији Б92.

 

Потпредседница Владе је нагласила да је Србија учинила све да омогући брже кретање транзитног саобраћаја, који је од виталне важности за снабдевање грађана Србије и региона. “Од половине марта у Србију је ушло око 100.000 камиона, од чега око 60.000 за снабдевање Србије. Ми смо први укинули полицијску пратњу камиона у транзиту, сада је конвоје укинула и Хрватска, а надамо се да ће то ускоро урадити и Словенија”, рекла је Михајловићева.

 

Она је додала да је у друмском теретном саобраћају забележен пад од око 20 одсто, у превозу робе железницом око 10 до 15 одсто, те да ће највећи изазов опоравак свих врста путничког саобраћаја.

 

“Примера ради, само у путничком водном саобраћају ове године је у Србији требало да пристане око 1.500 крузера, што је морало да буде отказано. Разговараћемо са Министарством привреде и Министарством финансија о начинима како да помогнемо део транспортног сектора који се бави путничким саобраћајем, како би што пре стао на ноге”, рекла је Михајловићева.