RSS

You are here

Михајловићева: Моравски коридор – инвестиција у будућност грађана Србије

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, присуствовала је данас, заједно са председником Републике Србије Александром Вучићем, обележавању почетка изградње Моравског коридора, ауто-пута дужине 112,3 километра, који ће повезати Појате и Прељину.

 

“Моравски коридор је четврти ауто-пут на којем почињемо радове ове године, а први који ће повезати исток и запад централне Србије, Коридор 10 са ауто-путем “Милош Велики”. Овај пројекат је за Србију стратешки важан јер ће значити много за 500.000 људи које директно повезује, за бржи развој градова и општина кроз које пролази, укључујући Крушевац, Трстеник, Врњачку Бању, Краљево, Чачак, за више од 20.00 предузећа која послују на овом подручју, али и за нове инвеститоре који могу да рачунају да ће и овде бити ауто-пут”, рекла је Михајловићева.

 

Она додаје да ће изградњом Моравског коридора путовање кроз централну Србију бити не само краће, него и безбедније. “Од Београда до Врњачке Бање стизаће се за око сат и по, за мало више од сат времена до Краљева, за мало више од сат и по до Крушевца. Ништа више није далеко и неће нам бити далеко”, нагласила је Михајловићева.

 

Потпредседница Владе је додала да Моравски коридор не значи само да ће овај део Србије први пут добити ауто-пут, већ ће то бити и дигитални коридор, али и решење за проблеме с поплавама, јер ће се радити и регулација река. “Такође је важно што у овај пројекат улазимо добро припремљени и што за стратешког партнера имамо једну од највећих светских компанија, амерички „Бехтел“, која ће радити заједно са турском „Енком“ и нашим фирмама. То показује да смо научили нешто из претходних пројеката и да не желимо да поновимо грешке, на пример са Коридора 10, где смо имали наслеђене лоше пројекте”, навела је она.

 

Комерцијалним уговором договорена је цена изградње 112,3 км ауто-пута од 745 милиона евра. Предвиђени су и додатни радови и директни и индиректни материјални трошкови од 20 одсто.

 

Пројекат изградње Моравског коридора предвиђа да за две године Крушевац ауто-путем буде повезан са Коридором 10, за мање од три године да се Краљево и Чачак ауто-путем повежу са “Милошем Великим”, а да комплетан пројекат буде завршен за четири године.

 

На траси ауто-пут биће изграђено укупно 11 петљи и 130 осталих објеката, од чега 71 мост, 23 надвожњака, 5 подвожњака и 31 пропуст.