RSS

You are here

Михајловићева на челу групе за инвестициону сарадњу Србије и НР Кине

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписала је данас у Пекингу Меморандум  између министарства на чијем је челу и Министарства трговине НР Кине о успостављању радне групе за инвестициону сарадњу.

 

“Група за инвестиције је ново тело које ће се бавити унапређењем трговинских и економских односа Србије и НР Кине и инвестицијама у различитим областима. Поред инфраструктуре, ова група ће координирати сарадњу две земље и у области индустрије, финансија, олакшавања нових улагања, као и регионалне инвестиционе сарадње. Поред заједничке реализације пројеката, гледаћемо тамо где можемо и на трећим тржиштима да се појавимо заједно”, рекла је Михајловићева, која ће председавати групом у име српске стране.

 

Она је навела да је само у саобраћајној инфраструктури укупна вредност пројеката Србије и НР Кине, текућих и планираних, око 7,5 милијарди евра, и подсетила да је Србија једна од првих земаља које су потписале меморандум са НР Кином у вези с иницијативом “Један појас, један пут” .

 

“С радном групом за инвестиције Србија ће, на неки начин, бити лидер у целој југоисточној Европи у свим пројектима, пре свега у инфраструктурним, који се тичу иницијативе “Један појас, један пут”. Били смо први у региону који су препознали значај ове иницијативе, а пројекти које радимо са НР Кином од ауто-пута ка Црној Гори, до брзе пруге Београд-Будимпешта, јесу пројекти и од регионалног значаја, а тичу се и глобалне кинеске иницијативе “Један појас, један пут”. За Србију то значи повезивање са регионом, отварање нових радних места, као и боље услове да компаније долазе у Србију”, рекла је Михајловићева.

 

Потпредседница Владе борави у званичној посети Кини као део државне делегације коју предводи председник Србије Александар Вучић, а која у Пекингу учествује на Другом форуму “Појас и пут”.