RSS

You are here

Михајловићева на деоници Пожаревац - Мајданпек: Прва пруга коју железница обнавља својим новцем

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, обишла је данас радове на реконструкцији пруге Пожаревац-Мајданпек, дужине 90 километара, и поручила да ће од 21. новембра возови овом пругом ићи 80 километара на сат.

 

Михајловићева је после обиласка радова на реконструкцији шинским возилом рекла да се пруга реконструише у целини први пут после 80 година, и да је данас на појединим њеним деоницама брзина само 10 километара на сат. “Поред бржег развоја и повезивања, постоје и историјски разлози да овај крај не сме да остане са пругама које нису реконструисане. Многи у Србији не знају да је прва пруга изграђена у Мајданпеку 1882, а 1884. изграђена је пруга Београд-Ниш”, додала је Михајловићева.

 

Она је на станици у Пожаревцу присуствовала и обележавању славе железничара - Светог цара Константина и царице Јелене, која се обележава већ 128 година. “То говори једну велику ствар о железничарима, да су успели да сачувају железницу и у добрим и у тешким тренуцима. У последњих неколико година, посебно 2017. и 2018, показали смо колико можемо да унапредимо железницу кад радимо заједно”, рекла је Михајловићева, и подсетила да је железница била у расулу кад је 2014. преузела ресор, што се види и по стању пруга.

 

“То што после 80 година крећемо у реконструкцију тужно је за оне који се нису тиме бавили, али је и корак напред, и радићемо да таква буде свака пруга, а верујем да ово не сме да буде последња коју железница реконструише сопственим средствима. Овом пругом возови ће ићи 80 километара на сат, а пругом Београд-Будимпешта 200 километара на сат, као што ће, надам се, ићи и пругом Београд-Ниш”, рекла је Михајловићева.

 

Она је истакла да Влада Србије у модернизацију железнице улаже око шест милијарди евра, а да је укупна вредност свих пројеката у инфраструктури, оних који се реализују и оних који су планирани, 16 милијарди евра.

 

“Источна Србија не може брже да се развија без добре саобраћајне повезаности и Влада Србије има у својим плановима и улагања у путну инфраструктуру у овом крају. Наш план је да Пожаревац повежемо с ауто-путем брзом саобраћајницом илли ауто-путем. Реч је о деоници од 17 км, ове године се ради пројектна документација, како би следеће године могли да почну радови. У плану је и реконструкција Ђердапске магистрале у дужини од 164 км од Пожаревца до Кладова, где је циљ да до средине следеће године завршимо пројектну документацију, а након тога да крене реконструкција. Коридор исток је можда најтежа инвестиција, и за њу са ЦИП-ом радимо на пројектној документацији, како би могло да се разговара о изворима финансирања”, објаснила је Михајловићева.

 

Мирољуб Јевић, в. д. генералног директора „Инфраструктуре железнице Србије“, захвалио је Влади Србије на великим улагањима у железницу, пре свега на железничком Коридору 10 и Коридору 11, и додао да се материјал са коридора користи за реконструкцију регионалних пруга, којих ће ове године бити реконструисано више од 250 километара. “До краја августа, биће завршена пруга која спаја Шабац са Лозницом до границе са БиХ, а до октобра и 112 километара пруге од Новог Сада до Панчева”, рекао је Јевтић.

 

Он је нагласио да је од регионалних пруга, пруга Пожаревац-Мајданпек највећи подухват, јер се максимално користе сопствени ресурси - машине и радници - и да ће ремонт много значити и за РТБ Бор, за Луку Прахово, за Мајданпек и друге општине у овом делу Србије. Јевтић је додао да је данас расписан и конкурс за 25 отправника возова који ће радити на овој прузи, као и тендер за реконструкцију још једне регионалне пруге, Јајинци-Мала Крсна, укупне вредности 50 милиона евра.

 

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић рекао је да Град Пожаревац представља “врата” источне Србије и да се реконструкцијом пруге најзад боље повезује источна Србија, што ће омогућити бржи развој привреде и туризма.

 

Председник општине Мајданпек Дејан Вагнер рекао је да је одлука о реконструкцији пруге велико охрабрење за грађане Мајданпека јер показује да држава мисли на овај део источне Србије. “Хвала потпредседници Михајловић, одлука да се ова пруга реконструише показује да постоји перспектива за овај део Србије”, рекао је Вагнер.

 

Обиласку радова присуствовали су и начелници Браничевског и Борског управног округа, Александар Ђокић и Мирослав Кнежевић, који су захвалили Влади Србије на реализацији овог пројекта.