RSS

You are here

Михајловићева на отварању ауто-пута Сурчин-Обреновац: Показали смо да смо способни за велика дела

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, присуствовала је данас, заједно са председником Републике Србије Александром Вучићем, отварању деонице ауто-пута „Милош Велики“ од Сурчина до Обреновца.

 

Вучић је честитао грађанима на завршеном комплетном ауто-путу од Београда до Чачка, и поручио да ће изграђени путеви омогућити бољу будућност Србије, нове инвестиције и нове фабрике. “Од данас су Београд и Чачак ближи један другом, и сва места између њих, некад се путовало два и по сата од Београда до Чачка, а од данас се путује сат времена”, рекао је Вучић, и честитао потпредседници Владе и Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре на успешно реализованом пројекту.

 

Михајловићева је рекла да је изградњом ауто-пута Сурчин-Обреновац ауто-пут “Милош Велики” доведен на пет минута од Београда. “Са изграђених 350 километара ауто-пута, више од 500 километара рехабилитованих пруга, показали смо да у Србији ништа више није далеко. Овај ауто-пут није само веза која спаја Обреновац, Уб, Лајковац, Љиг и друга места у западној Србији, он није само веза која помаже привреди. Овај ауто-пут је део наше историје која нас подсећа да смо увек, ма колико било тешко, били кадри и способни за велика дела”, рекла је Михајловићева, и додала да се данас овај ауто-пут предаје на коришћење грађанима Србије.

 

Члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да ауто-пут који се данас отвара омогућава бољу везу Србије и са Републиком Српском, као и да је Србија показала да је земља која се најбрже развија у региону.

 

Амбасадорка НР Кине у Републици Србији, Чен Бо, рекла је да је ауто-пут Сурчин-Обреновац важан за развој Србије и за сарадњу Србије и НР Кине. 

Она је додала да је Србија постигла велике резултате у области инфраструктуре, чему су свој допринос дале и кинеске компаније, као и да је сарадња у инфраструктури важан део односа Србије и НР Кине и важан садржај иницијативе “Један појас, један пут”.

 

Џанг Сјаојуен, директор компаније ЦЦЦЦ/ЦРБЦ у Србији, која је градила ауто-пут Сурчин-Обреновац, захвалио је председнику Србије, Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и свим партнерима не подршци током читаве реализације пројекта, као и српским и кинеским радницима који су допринели да ауто-пут буде успешно завршен и пуштен у саобраћај.

 

Отварању ауто-пута присуствовали су премијерка Ана Брнабић, министри у Влади Србије, представници градова и општина, предузећа и радници који су учествовали у изградњи ауто-пута и велики број грађана.

 

Деоница Сурчин-Обреновац је прва деоница ауто-пута Е 763 Београд-јужни Јадран, дужинe 17,6 километара. Вредност пројекта је 208 милиона евра. Главни извођач радова је кинеска компанија China Communications Construction Company (ЦЦЦЦ).

 

Радови су започети 5. маја 2017. године, а завршени су пре уговореног рока, који је био 5. јануар 2020. године.

 

Поред трасе пута са комплетном инфраструктуром, пројекат укључује и мост преко Саве и Колубаре, вијадукт преко железничке пруге Остружница-Батајница, као и две петље Сурчин и Обреновац.

 

У саставу деонице се налази мост преко река Саве и Колубаре дужине 1.581 метар, као и још 11 мостова, укупне дужине 1.167 м.

 

Део ауто-пута су и две петље – Сурчин и Обреновац. Петља Сурчин повезује нову трасу ауто-пута са обилазницом око Београда, односно са будућим путем од Новог Београда до Сурчина, док се на петљи Обреновац нови ауто-пут повезује са већ изграђеном трасом ауто-пута „Милош Велики“ од Обреновца до Љига. До петље Сурчин, док се не изгради веза Нови Београд – Сурчин, моћи ће да се дође искључењем са ауто-пута Београд–Загреб после београдског аеродрома (правац ка Остружничком мосту) из правца центра Београда, преко Бановог брда и Остружнице (правац преко Остружничког моста према Сурчину).

 

Деоница Сурчин-Обреновац искључена је из система наплате путарине. Након отварања деонице од Сурчина до Обреновца и даље ће функционисати затворени систем наплате путарине по пређеном километру, са шест наплатних станица: чеоним у Обреновцу и Прељини и бочним на Убу, у Лајковцу, Љигу и Такову.

 

Заједно са завршеним деоницама (Обреновац-Уб, Уб-Лајковац, Лајковац-Љиг и Љиг-Прељина), оствариће се непрекидан пун профил ауто-пута од Београда до Прељине укупне дужине 120 км.